Tunnelvisie is bezig met een nieuw album

2016 is een jaar vol vernieuwingen voor de Brabantse band

Interview: Manoek Lambregts ,

De Nederlandstalige rap-rockband Tunnelvisie had op Facebook al bekend gemaakt dat er een nieuwe single aankomt. Maar het blijft niet bij een single, er komt ook een album aan. Daarnaast heeft de vijfkoppige band het over 2016 als ‘een jaar vol vernieuwingen’. Zanger Joris en gitarist Rogier vertellen.

Wat bracht jullie op het idee om een nieuw album te maken in plaats van een EP?
Rogier: “We hebben zoveel optredens gehad met dezelfde set, dat we die nummers beu gespeeld zijn. Eerst was het album slechts een idee. Maar we zijn gepusht door ons inzicht; het is weer tijd om nummers te schrijven. Nieuwe muziek komt in je op, schrijf je op en met geluk is het goed. Onder druk kan je geen goede muziek maken.”
Joris: “We beginnen met een singletje om wat ervaring op te doen en om te kijken wat we uit de studio kunnen halen.”
Rogier: “Met de single kunnen we een opzet maken om te kijken wat we uit het album willen halen qua kwaliteit. Het wordt een full-length album met de geluidskwaliteit dat een album nu hoort te hebben. Die eisen worden steeds hoger. Daarom gaan we de nummers analyseren als ze opgenomen zijn om elk individueel nummer extra gaaf te maken. Het moet een professioneel album worden en dat gaat het worden. Het album gaan we onder onze eigen naam uitbrengen, geen label.”

Waar gaan jullie de nieuwe muziek opnemen?
Rogier: “Onze EP ‘Poppenkasten’ hebben we in RED-D opgenomen. Dat is prima gelukt en de nummers staan er goed op. Maar dat was in 2013 en inmiddels hebben we meer ervaring opgedaan. Onze nieuwe plaat gaat daar ook zeker naar klinken want we hebben veel meer inzicht gekregen in het opnameproces. Het plan is om de plaat op te nemen in A-Broad, daar repeteren we ook. De studio is professioneler en straalt kennis en vakmanschap uit. Daarnaast kunnen we de repetities gedeeltelijk opnemen, waardoor we de nummers goed kunnen analyseren.”

Jullie hadden het over ‘een vernieuwend jaar’ op Facebook. Wat gaat er veranderen?
Rogier: “Het album dat er aan komt, is het meest vernieuwend. Het is tijd voor nieuwe nummers. Misschien komt er een videoclip bij. We gaan meer richting de rap-metal. De gitaren staan lager gestemd dan op de EP en we hebben meer inbreng van onze tweede gitarist, Vinny (Vincent van der Bom). Maar we blijven Tunnelvisie, we hebben hetzelfde concept. Daarnaast zijn we het idee ‘merchandise’ aan het uitwerken en willen we onze muziek bereikbaarder maken.”
Joris: “We gebruiken YouTube en delen mogelijk een aantal nummers gratis op onze site. Ook gaan we proberen onze muziek op Spotify te krijgen, maar dat kan lastig worden zonder label.”

Wanneer kunnen we de nieuwe Tunnelvisie verwachten?
Rogier: “We hebben al een paar nummers af die op het album komen. Verder zijn we bezig met schrijven en met puntjes op de ‘i’ zetten. Daarna moeten we de nummers nog inspelen en opnemen. We zitten ook met het budget, want tegenwoordig moet je al het geld voor de opnames uit je eigen zak halen. Wanneer het album uitkomt, weten we niet, maar aan het begin van de zomer kunnen jullie een single verwachten.”

Jullie treden op met Pasen. Hebben jullie iets speciaals gepland, zoals het gastoptreden bij Breda Barst?
Rogier: “We gaan keihard knallen. Het is een afsluiter van onze voorlopige optredens. Dit jaar gaan we niet veel optreden omdat we aan de nieuwe muziek moeten werken.”
Joris: “Je maakt geen muziek om steeds dezelfde set te spelen. Je wil vette dingen maken en vooruitgang boeken. Daarom wordt het even rustiger.”

Wil je Tunnelvisie nog een keer zien spelen voordat de band de studio in duikt? Dat kan in Bob’s Country Bunker (de Avenue) op Eerste Paasdag.