YouTube-sensatie Noah Guthrie verovert harten in Breda

Rauwe popsongs met een blues-randje

Tekst: Geneviève Smans, foto’s: Bastiaan Reiters ,

De destijds 19-jarige singer-songwriter uit South Carolina kwam drie jaar geleden onder de aandacht van het grote publiek met zijn bluesy cover van LMFAO's 'Sexy And I Know It' op YouTube. Inmiddels is Noah Guthrie een album met eigen materiaal, ‘Among The Wildest Things’, en een rol in de succesvolle serie Glee verder. Als laatste optreden van zijn tour door Nederland staat hij vrijdag 4 maart in Mezz. In het voorprogramma staat de Nederlandse band Yellow Grass.

Wanneer Yellow Grass de avond opent, is de zaal van Mezz nog maar voor de helft gevuld. Veel mensen zitten op de trap of staan achter in de zaal bij de bar. De Amsterdamse band treedt normaal met vijf leden op, maar vandaag doen ze een akoestische set met enkel leadzangeres Nienke Cusell, leadzanger en gitarist Bram Wesdorp en gitarist Pepijn van der Burgt. Yellow Grass speelt fijne Americana met prachtige driestemmige harmonieën. De twee gitaristen vullen elkaar mooi aan en het contrast tussen de heldere stem van Cusell en de wat rauwere stem van Wesdorp is verrassend en prettig. Tussen de nummers door vertellen ze over de oorsprong van de songs en hun plaat ‘More Than You Should Know’. Zo is ‘Out Of The Grey’ een troostliedje, ‘Man The Roads’ een protestnummer en ‘Sleep In’ het liefste liedje op de plaat. Het vrolijke ‘Drank It All’, dat doet denken aan Hootie & The Blowfish, is geschreven toen de band in de winter op een vakantiepark nummers schreef en op de laatste avond alle drank op bleek te zijn.

Na het laatste nummer van Yellow Grass stormt het publiek, een beetje respectloos tegenover het voorprogramma, naar het podium. Het is duidelijk voor wie de mensen aanwezig zijn vanavond en dat is Noah Guthrie. Samen met zijn broer Ian op drums brengt de 22-jarige singer-songwriter eigen nummers ten gehore. Noah Guthrie heeft een opvallend doorleefde stem voor zijn leeftijd, maar het klinkt niet geforceerd of nep. Ondanks het hese geluid doet vermoeden, heeft Guthrie een indrukwekkend bereik met een bijzonder gevoelige kopstem. Soms komt die herkenbare stem wat snerpend over als hij hard en hoog vanuit zijn borststem zingt.

Tussen de nummers door uit de Amerikaan zijn dankbaarheid voor het succes van zijn covers op YouTube en vertelt hij op een grappige manier hoe hij benaderd is voor de serie Glee. “I have never acted before, so I told them they might have the wrong person. But they were very kind.” Het publiek luistert aandachtig naar de zanger. Ook vertelt Guthrie over zijn writer's block die hij heeft overwonnen door een telefoongesprek met zijn vader. Zijn vader woonde vroeger in een boerderij waar veel bijtschildpadden, ‘snapping turtles’, waren. Hij wilde deze schildpadden altijd oppakken en mee naar huis nemen, maar zijn moeder verbood dat. Ze zei altijd: “If you get your finger caught in a snapping turtle’s mouth, it won’t let go ‘till it thunders”. Noah Guthrie heeft dit uiteindelijk prachtig verwerkt in “Till It Thunders” dat gaat over het doorstaan van een moeilijke periode in een relatie.

Guthrie speelt niet alleen eigen materiaal, hij is ten slotte bekend geworden door zijn covers op zijn YouTube-kanaal, Only1Noah. Uiteraard komt de inmiddels 24 miljoen keer bekeken cover ‘Sexy And I Know It’ langs, daarnaast speelt de sympathieke Amerikaan het nummer ‘Father Figure’ van George Michael dat hij als Roderick in Glee heeft gezongen, Valerie van Amy Winhouse in de akoestische versie die op de Deluxe Edition van haar album ‘Back To Black’ staat, ‘Billie Jean’ van Michael Jackson en als leuke verrassing de country classic ‘You Are My Sunshine’ met de drie leden van Yellow Grass.

Gezien: Yellow Grass en Noah Guthrie. Mezz Jupiler zaal, vrijdag 4 maart 2016.