Albumreview ‘Closer’ - Tom Neven

Zanger Tom Neven van héél dichtbij: eerlijk en persoonlijk

Tekst: Kyki Vermaire. Foto's: Tom Neven ,

Het album ‘Closer’ komt binnen op de redactie, inclusief handgeschreven brief. Het debuutalbum werd 22 mei tijdens Rauw Hees Teder gepresenteerd en kreeg, ondanks de soms sobere lading, vele positieve reacties. Zijn beste liedjes in een pure vorm opgenomen, elk nummer is een verhaal. Tom heeft de laatste jaren op diverse podia gestaan, onder andere optredens in Mezz en Chassé theater, met als hoogtepunt het bereiken van de finale BN/De Stemcultuurprijs (2014). Winnen deed Tom niet, maar deze finale was voor hem een motivatie en bevestiging dat hij het juiste pad had gekozen.

Het album begint met het nummer ‘Follow me Home’. Zacht gitaarspel gecombineerd met de heldere stemmen van Tom en Hilda Ruijs vormen een geheel. Vanaf het eerste nummer breekt Tom door je muur heen en raakt hij je met zijn gezongen verhalen. Titeltrack ‘Closer’ begint met “Dear Caitlin…” In principe geschreven voor zijn vriendin, maar het gaat niet over hun relatie. We kunnen speculeren, maar laten we dat eens niet doen. Sluit je ogen en luister vooral naar de tekst, hoe die je meeneemt en waarschijnlijk vind je bij jezelf een herkenning. ‘Wash it Away’ haalt je even uit je gedachten door de elektrische gitaar, maar wanneer Tom begint te zingen, is de sfeer weer aanwezig. Toch kan dit nummer voor de één een verrassing zijn (door de elektrische gitaar) en voor de ander is het versterkte geluid misschien een afleiding: het haalt je namelijk even uit die fijne en warme sfeer, waar je net zo aan gewend was. ‘Time’ heeft weer de bekende zachtere gitaarklank. Het nummer ‘Empty House’ heeft niet veel muzikale begeleiding nodig. De tekst spreekt namelijk voor zich. Tom zijn stem is zacht met een hees randje, maar in dit nummer is zijn stem puur en eerlijk. Daardoor krijgt dit nummer een extra dimensie. Het nummer wat daarna volgt is ‘Release me’. Wederom een ingetogen nummer met een krachtige tekst. Een zachte “One, two, three, one, two, three” klinkt wanneer het nummer ‘The Stranger & Me’ start. Ondertussen is het duidelijk waarom Tom in zijn begeleidend schrijven schrijft dat het niet “persé een vrolijke plaat is geworden.” De tekst en de muzikale begeleiding; in alle eenvoud weet Tom een complexiteit aan zijn liedjes te geven, waardoor je als luisteraar in zijn verhaal zit en wordt meegezogen. De laatste twee nummers ‘Little Sister’ en ‘Fool you loved’ sluiten dit waardevolle album af. 

Het album is voorzien van mooie foto’s van Tom zelf, althans delen van zijn gezicht, waarin zijn ogen iets nadrukkelijker aanwezig zijn. De lay-out past goed bij de sfeer van het album: eerlijk, puur en vooral persoonlijk.

We ‘kennen’ Tom Neven natuurlijk van Lost Lions of India, maar het album ‘Closer’ geeft je pas ècht inkijk in Tom Neven zijn leven. Vergis je niet; persoonlijke liedjes in een kleine setting kunnen een grote uitwerking hebben, het bewijst ligt voor onze neus…