Dankzij een liefdesbrief opent Harsh Realms voor The Offspring

Van lokale showtjes naar een uitverkocht 013

Interview: Manoek Lambregts, foto’s: Debbie Schoone ,

Nog maar een paar dagen wachten voor de show van The Offspring waarbij Good Riddance en Harsh Realms supporten. “Eigenlijk zouden we beter een voorprogramma van het voorprogramma kunnen zijn”, zegt gitarist Coen Floren. “The Offspring zijn de miljonairs en Good Riddance zijn de normalen.” “We zouden al heel blij geweest zijn als we voor Good Riddance mochten openen want dat is al een grote naam in het genre,” meent bassist en vocalist Maarten de Vugt. Hoe hebben de mannen van Harsh Realms het toch voor elkaar gekregen om bij deze show te openen?

The Offspring was Coens eerste optreden ooit. Hij was toen tien jaar en al meteen een superfan. “Tsja, dan wil je in het voorprogramma staan”, zegt Coen. “Ik heb een mailtje naar de programmeur gestuurd.” “Eigenlijk heeft Coen een liefdesbrief geschreven”, zegt Maarten. “Hij had zelfs lippenstift en parfum op de brief gedaan”, grinnikt Hans Vermeeren, gitarist. Eerst dachten de heren dat het een grap was. “We kregen het mailtje op 2 april, Coen gooide het toen op WhatsApp. Hij is sowieso al wat trager in die app, daarom dachten we dat het een verlate 1-aprilgrap was”, zegt Maarten.

De bandleden gaan allemaal anders om met de (gezonde) spanningen voor de show. Hans voelt nog niks. “Misschien sta je in zo’n grote zaal mentaal toch verder van het publiek. Dat is wel anders dan op gelijke vloer tegen het publiek aan.” Coen is meer zenuwachtig om The Offspring te ontmoeten, als dat lukt, dan om te spelen en Maarten vindt het allemaal wel prima. “Je moet overtuigen. Of je dat voor 10 of 1000 man doet, maakt eigenlijk niet uit”, zegt hij. Ze hebben ook een gespannen bandlid. “Wouter, onze drummer, zit volgens mij al twee weken op het toilet. Hij moet altijd poepen van de zenuwen voor een show”, zegt Maarten.  

Maar hoe gaan deze heren een show in een uitverkocht 013 aankleden? “Een keertje strak spelen zou wel fijn zijn”, grapt Wouter. “We hebben eigenlijk alleen maar confettischieters voor in cafeetjes”, zegt Hans. “Dat zal geen effect hebben in 013…” Toch komen ze niet met lege handen aan. Ze hebben een backdrop laten maken en shirts bij laten drukken. Met als kers op de taart spelen ze een nieuw nummer dat in het najaar uitkomt.

Coen en Hans: “Stiekem hè, zien we The Offspring een beetje als ons naprogramma. The Offspring hebben het grootste wel gehad, ja. Wij zijn upcoming natuurlijk.” Donderdag 16 juni speelt  Harsh Realms in 013.