Zweten met Raveyards in Club Solo

Spectaculaire tweede seizoen finale Onderstroom Breda

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Onderstroom Breda sloot zondag 5 juni het seizoen af in Club Solo met Lenya en Raveyards. Vooral die laatste act beloofde op voorhand spektakel en een wel heel aparte ervaring: de band in het midden, het publiek erom heen. De Onderstroom organisatie was dan ook al weken opgewonden: “Geluid, licht en visuals smelten samen tot een compacte superperformance, een complete 360° ervaring.” Singer-songwriter Lenya opende met een voor haar doen minimalistische set, V00d00 GOLD draaide de plaatjes.

Julia Reinhold is Lenya, singer-songwriter en frontvrouw van de band. Vandaag is Lenya in een kleinere opstelling naar Breda gekomen, gitarist en tweede stem Franc Timmerman zit naast haar in het zijlokaal van Club Solo, waar V00d00 GOLD net nog plaatjes draaide. Normaal met zes, met ook viool en accordeon, de altfolk en mooie liedjes doen het vandaag zonder het orkest. Dat scheelt, aan de andere kant weten we niet beter. De twee gitaren spelen fijn samen, Timmerman op licht psychedelisch tokkelende toer en de stemmen maken het binnen nog warmer dan buiten. ‘Serpentine’ is om bij weg te dromen en de slotsong verraadt dat het debuutalbum ‘Lenya’ eind dit jaar speciaal zou kunnen worden.

We onderscheiden in het donker de gitarist en wat verderop een gong in het licht, verder zijn het vooral synthesizers, toetsenborden en effectenkastjes. Het is wat onduidelijk wie precies wat doet bij Raveyards, maar wat maakt het eigenlijk uit? Raveyards is een eenheid die de totaalervaring van geluid en beeld voorop stelt. Vanuit drie kanten schijnen beamers op doorzichtige schermen, op de grond liggen lampen en stroboscopen. De vijf spelen vaak op onverwachte plekken in kerken, zoals de Sint Jacobskerk in thuisstad Gent, verlaten plekken en in het bos, of op de eigen GHOST avonden waar eigentijdse kunst en muziek bij elkaar komen. Op 25 mei presenteerde Raveyards daar ‘Kyem’, het tweede mini-album.

Het is zweten in Club Solo, ook in het donker. Onderstroom Breda heeft deze speciale seizoen afsluiter al weken aangekondigd als zeer bijzonder. Terecht, de leden van Raveyards hebben allemaal al ervaring in andere groepen:  Francois de Meyer (o.a. Diskodrunkards) en Stefan Bracke (o.a. The Subs) vonden verwante zielen in Brent Vanneste (o.a. Steak Number Eight) Joris Casier (ook Steak Number Eight) en Stefanie Mannaerts (o.a. Brutus) en dan zijn daar nog de vrienden die erbij zijn voor de originele licht- en effectenshow. Halverwege gaat het brandalarm af, wat niets met de show te maken heeft en leidt tot een sympathiek "merci voor te blijven." Ambient, traag, diepe dreunbeats mengen met industriële trage rave, dan gaat het tempo weer omhoog naar snel en opwindend, en allemaal live gebracht. Denk Nine Inch Nails, maar dan met meer stemmen. Verwijzingen in de bio naar William Burroughs en David Lynch, moet daar nog iets bij? Nee, Raveyards is inderdaad de unieke ervaring die op voorhand te voorspellen was. Wel jammer dat het geen volledige 360 graden ervaring was, Raveyards stond opgesteld langs één muur en dat door de unieke lichteffecten een toegift vrijwel onmogelijk was. Gelukkig was er tijdens het optreden meer dan voldoende om van te genieten.

Gezien: Onderstroom Breda met Lenya, Raveyards. Club Solo, zondag 5 juni 2016.