#BB16: uniek sfeertje bij Terzij De Horde

vitaal en donker, zonder terzijdes

Daniël Hereijgers ,

Geleend van 3voor12/Utrecht waar de band thuis is: “Terzij de Horde ontleent zijn naam aan een gedicht van poëet Hendrik Marsman, die met zijn kijk op vitalisme de band sterk beïnvloedt. Het woord betekent zoiets als intense levensdrang.” Een black metal band die emotie overbrengt van agressief en heel hard tot meer bezinning en helemaal kapot wil gaan? We zijn enorm benieuwd.

HET CONCERT:
Terzij De Horde, Spaanse Kraag, zaterdag 17 september 2016

DE ACT
Black metal met diepgang, schreef 3voor12/Utrecht vorig jaar in een fascinerend interview met Terzij De Horde, over de invloeden van dichter Hendrik Marsman, het vitalisme en neo-romanticisme en kapot gaan op het podium. Het optreden is al even fascinerend. De toon begint met het enkele rode licht waarmee de band op het podium wordt uitgelicht, het is haast jammer dat buiten een felle lamp het festivalterrein moet verlichten, anders zou je zo een beklemmend zaalgevoel in de Spaanse Kraag hebben. Zanger Joost staat op de vloer en loopt en zingt en brult zijn screams te midden van het publiek. Recht in je gezicht.

DE MUZIEK
Nummers over 'het zelf' (album 'Self') en je eigen keuzes maken worden kneiterhard en geconcentreerd gebracht. Zware doom en black metal met vertragingen in de set, afgewisseld met stevige, dwingende en repetitieve erupties waarop het voorste deel van de Spaanse Kraag kort en hevig op los kan gaan.

HET PUBLIEK
De zanger beweegt zich dus vol overgave in het publiek, tussen het duw- en trekwerk als de band explodeert en benevelde drinkers en metalheads hun laatste energie van de dag op elkaar loslaten. Het lijkt soms onvriendelijk te worden, zanger Joost heeft zelf ook een 'momentje' met een toeschouwer die lollig probeert te doen. Vooraan, bij de hekken, staan haarzwierende headbangers te genieten van de muzikanten voor hen.

HET MOMENT
Zanger Joost, moegestreden en nog vol intensiteit, valt aan het einde op zijn knieën. Waar het bij andere acts misschien pathetisch en gemaakt overkomt, blinkt nu vooral de oprechtheid. Van achter in de tent of daarbuiten niet te zien, voor wie vooraan staan duidelijk zichtbaar: deze man is ver op voor vanavond. Een uniek sfeertje bij Terzij De Horde.