‘Pur et dur’ The K. komt eraan

Volgende Belgische sensatie in de Spaanse Kraag?

Interview: Daniël Hereijgers ,

We zien een mooie traditie in de Spaanse Kraag op Breda Barst van harde, overrompelende Belgische acts, met dit jaar It It Anita en The K. The K.? Daar hadden we nog niet eerder van gehoord, maar het trio werd wel begin dit jaar door de Vlaamse krant De Morgen bij een top 25 geplaatst om dit jaar in de gaten te houden. We spraken gitarist en zanger Sebastien von Landau.

Kapitan Korsakov, Raketkanon, Psycho 44, The Greatest Handshake, Double Veterans en dit jaar It It Anita en The K., het is een mooie traditie van harde, overrompelende Belgische acts in de Spaanse Kraag. The K.? Het trio werd begin dit jaar door de Vlaamse krant De Morgen bij een top 25 geplaatst om in de gaten te houden. De band bracht het tweede album ‘Burning Pattern Etiquette’ uit, na debuut 'My Flesh Reveals Millions of Souls' uit 2012.

The K. bestaat uit gitarist en zanger Sebastien von Landau, bassist Geoffrey Mornard en drummer Sigfried Burroughs, die schijnbaar op het eind van een optreden met drumstel en al de zaal in verhuist. Hun muziek wordt omschreven als “pisnijdige noisepunk” en “beenhard en energiek”. En wie single ‘Intrusive Behaviour’ hoort of live beelden op YouTube ziet, weet dat de Spaanse Kraag onweer kan verwachten.

Komen jullie nu uit Luik of uit Brussel?
Von Landau: “Ik woon in Luik, onze drummer Sigfried in Gent en onze bassist Geoffrey in Brussel. Dat is altijd lastig uit te leggen, maar België is zo klein, eigenlijk maakt het niet uit. We zeggen meestal dat we uit Brussel komen omdat we daar repeteren. We kennen elkaar al zo’n tien jaar, via MySpace, en hielden al van elkaars bands. Onze inspiratie komt overeen: The Melvins, Jesus Lizard, muziek uit de late jaren tachtig, vroege jaren negentig: niet helemaal grunge, het meer noisier werk.”

‘Pur et dur’, wat in jullie bio staat, is dat de filosofie van The K. Jullie mengen veel stijlen, wat betekent ‘pur et dur’ dan?
“Dat heeft te maken met de punk attitude. ‘Pur’ staat voor de wortels, waar je vandaan komt en ‘dur’ is het ruige, zonder compromissen.”

Jullie werden aan het begin van het jaar genoemd in een artikel van De Morgen over de ’25 voor 2016’ en speelden in Groningen op Eurosonic. Hoe gaat het jaar tot nu toe?
“Eurosonic heeft voor veel zichtbaarheid gezorgd, daar zijn promotors en mensen van festivals en kansen om verder te komen. We zijn daarna voor het eerst in de UK geweest, op het Brighton ‘The Great Escape’ festival bijvoorbeeld en vlogen naar Canada voor optredens, ik was daar nog nooit geweest. Eurosonic opende de deur. We waren al gewend om te spelen in België, Frankrijk, Spanje en Duitsland en verder in Europa, maar Engeland en Canada waren echt nieuw. We spelen vaak in Roemenië, Albanië, Montenegro en die kanten op, het genre leeft daar veel meer en de underground kraak- en punkcultuur ook. (in het Nederlands:) Marginaal. We gaan waar de mensen ons willen zien spelen. We hadden de nieuwe plaat zelfs eerder in Roemenië gespeeld dan in België!”

Jullie werden in een ander artikel op Focus.be vergeleken met Raketkanon, als de Waalse tegenhanger. Jullie maken ook noise rock, maar wel heel anders.
“Dat was voor mij ook best verrassend, want we maken niet helemaal dezelfde muziek. Zij zijn ook ‘pur et dur’ natuurlijk en het betekent heel veel als we worden vergeleken met een grote band als Raketkanon.”

It It Anita, ook uit Wallonië en snoeihard, speelt op Breda Barst meteen na jullie in de Spaanse Kraag, dat is een bevriende band?
“Ja tuurlijk, het zijn aardige gasten en ze komen ook uit Luik. Luik is niet zo groot. We hebben al eens samengespeeld, zij maken meer late jaren negentig rock.”

De Belgische noise rock scene is springlevend en aanwezig.
“De Nederlandse scene anders ook hoor, ik zag in Groningen tijdens het niet officiële deel van het festival veel garage bands. Groningen is een fijne stad. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar in België zag ik dit tien jaar geleden al aankomen. Het valt nu enorm op omdat er ook grotere plaatsen zijn die de muziek verwelkomen en er mensen en media zijn die vertellen dat het er is. Ik speel nu zo’n vijftien jaar en geloof er sinds het begin in. Zag bands als noise duo Vandalics uit Kortrijk en Ultraphallus uit Luik, heel donker, en die speelden overal in Europa. Er gebeurden dingen, meer art performance en underground, ik was daar erg van onder de indruk, speelde zelf in die tijd nog in tiener punkbands.”

The K. speelt zondag 18 september om 18:30 uur op Breda Barst, in de Spaanse Kraag.