MANTIS zet voetje op Nederlandse grond bij Green Vinyl

Belgische noiserock: altijd welkom

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

We vermaakten ons prima in Green Vinyl tijdens Record Store Day 2016, twee weken terug. Met fijne instores van Sofie Letitre, Kypski, DJ DNS en There There. Op zaterdagmiddag 30 april had Green Vinyl weer een instore optreden aan de Veilingkade 8 op het Haveneiland bij Belcrum: het Vlaamse MANTIS uit Maaseik kwam langs met ‘instrumentale postnoise, sludge en pogojazz’. Met zulke genrevermengingen kun je er donder op zeggen dat 3voor12/Breda langs komt!

MANTIS uit Maaseik in Belgisch Limburg bestaat uit drie leden: bassist Filip Tyskens, drummer Ruben Vandael en gitarist Thomas Francot. Ze maken instrumentale, alternatieve muziek: noise, post-rock en het zelfbedachte ‘pogojazz’. MANTIS bestaat sinds november 2014 en bracht hun debuut uit in maart 2016. Deze zaterdagmiddag staat het trio op het podium bij Green Vinyl, in een poging een voetje aan de grond te krijgen in Nederland. Het podium blijkt al meteen te klein, enkel Vandael neemt erop plaats.

Instrumentale keiharde muziek met songtitels als ‘Dæth’ en ‘Famine’, dat is natuurlijk niet heel grappig, maar ‘PYITDWYSS’ (‘Punch You In The Dick With Your Selfie Stick)’ is dat dan weer wel. Toch wil MANTIS niet als zoveelste grappige Belgische noiserock band de boeken ingaan. Hun titelloze debuut was de eerste release van het nieuwe Wervel Records, dat muzikanten en kunstenaars aan elkaar wil koppelen. Normaal gezien heeft de band ook visuals bij zich, zoals in de clip van ‘PYITDWYSS’.

Instrumentale post-noise en sludge uit Belgisch Limburg, geïnspireerd op de huidige Belgische harde golf waarvan Raketkanon één van de exponenten is. Die komen uit Gent, “maar het is begonnen met Mauro natuurlijk,” grapt Vandael over oorspronkelijk Limburger Mauro Pawlowski. We kunnen hem geen ongelijk geven en wachten af wat voor hard gespuis er nog zal komen uit die streek. MANTIS is alvast welkom!

Gezien: MANTIS. Green Vinyl, zaterdag 30 april 2016.