There There releaste nieuwe plaat met zelf georganiseerd feestje in Electron

Windup Space bewijst een waardige support act te zijn

Tekst en foto's: Tessa Gorissen ,

Dat There There een band is die niet stil zit is al lang duidelijk. De mannen hebben onlangs het nieuwe album ‘Encounter’ zelf geproduceerd, opgenomen en gemixt en traden tussendoor nog op binnen en buiten Brabant. Op 23 april stond There There, met support act Windup Space, in Electron om de release te vieren.

Vanaf 21:00 uur is het feest in Electron. Windup Space opent de avond met een strakke set. Gitaren, drums en de rauwe, maar tevens ook lieflijke stem van zanger Menno van Marle zijn goed hoorbaar. Hij wisselt hoge en lage tonen moeiteloos af, waardoor het stoer én gevoelig klinkt. Met een aantal harde nummers schudden ze het publiek wakker, gevolgd door een paar emotionele nummers op keyboard. Onder andere de melodie van ´Sunlight´, ook bekend van het December Tapes album, vult Electron. Geen visuals, geen groots opgezette show, maar strak en zuiver. Zelfs als de microfoon uit valt, weet de band hierop in te springen. De overige bandleden gaan zachter spelen en Menno zingt door. Op een klein podium met veel snoeren en andere instrumenten weten de mannen zonder botsingen los te gaan. De menigte in de zaal luistert aandachtig, beweegt soms mee en knikt met het hoofd. There There had geen betere band kunnen bedenken dat deze om de avond in te luiden.

Na een korte ombouw is het tijd voor There There om het podium te betreden. Buitenaardse geluiden vullen de ruimte, die nu goed gevuld is. Ze spelen ´Encounter´ integraal. Het publiek klapt na elk nummer en kijkt elkaar goedkeurend aan. Enkelen dansen, anderen staan stil, maar iedereen luistert naar de Bredase band. Wanneer de mannen ´New Horizons´ inzetten, klinkt er gejoel uit de zaal. De single is bekend en dat is te merken. Instrumentaal of niet, alles klinkt strak. De band is in de afgelopen jaren gegroeid en dat is te horen. Een waardige plaat en een volwassen uitstraling is het resultaat. Ook visuals ontbreken deze avond niet. Mysterieuze lichtjes verschijnen op de achtergrond, afgewisseld met strepen en andere effecten. Na zeven nummers verlaat de band het podium, een verbouwereerd publiek achterlatend.

Na nog geen minuut komen de mannen weer het podium op om een tweede set te spelen. Ze beginnen met een aantal oude nummers, maar bewijzen ook dat ze tijdens en na de opnames van ´Encounter´ niet stil hebben gezeten. Ze verrassen de menigte met een gloednieuw nummer. Catchy, maar toch ook bij de vertrouwde new wave. Het is lekker dansbaar en de band gaat los. Maar na iets meer dan een uur is de avond toch echt voorbij.

Was dan echt alles goed aan de avond? Natuurlijk niet. Een microfoon die om de haverklap uitviel, het geluid dat kneiterhard door Electron galmde en de verwarring die There There achterliet toen ze het podium verlieten, zijn echter al snel vergeten door een strakke show en de goede sfeer die beide bands creëerden.

Gezien: There There Albumrelease. Electron, zaterdag 23 april 2016.