Ik Zie U Graag: Dez Mona maakt indruk met ‘Origin’ show

Duistere meeslependheid van The Black Heart Rebellion, High Hi: tof en vol energie

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Aida Ros, Francois de Jonge ,

Duister en sfeervol, overweldigend en super enthousiast: dat was de tweede dag van Ik Zie U Graag, hét Belgische festival van Nederland. Onder andere optredens van The Black Heart Rebellion, Dez Mona en High Hi kwamen op zaterdag 24 april voorbij.

Een gouden achtergrond, het podium vol instrumenten, bellen, een gong, een groot harmonium en een mandoline… en een avondzon die scherp van rechts binnen schijnt, het optreden van The Black Heart Rebellion uit Gent schept al voor aanvang verwachtingen. Mezz Kleine Zaal stroomt langzaam vol als de band, gekleed in zwart, start met ‘Body Breakers’. Zwaar, hard, goed. TBHR begon in 2004 als punk en hardcore band en groeide uit tot een band die zware postrock en -metal combineert met folk. De band hoort bij The Church of Ra, een collectief rond de band Amenra waarvoor Breda al eerder nauwelijks durfde te klappen. The Black Heart Rebellion is minder duister, wel enorm meeslepend, van de zang van Pieter Uyttenhove tot de rauwe meerstemmigheid met bassist Emeriek Verhoye en de omgang met de verschillende instrumenten op het podium, van strijkstok op de bas tot een fluit bij de drummer of alle belletjes en gitarist Valentijn Goethals die met een metalen object over een autoveer krast. TBHR is een spirituele act, de titel van het recente album ‘People, When You See The Smoke, Do Not Think It’s Field They’re Burning’, komt van een quote van een negentiende eeuwse zen boeddhistische monnik die verwijst naar zijn crematie, de instrumenten passen of horen bij de sfeer van de songs. Dreigend, bij vlagen introvert, en een veelbelovend begin van deze Ik Zie U Graag zaterdag.

Dez Mona is een van de grootste blikvangers vanavond. We geven de Antwerpse band rond Gregory Frateur, in glitterhemd en op zijn blote voeten, graag die titel mee. Hoe indrukwekkend en ingetogen, met Hannes d'Hoine op contrabas, Sjoerd Bruil (Broken Glass Heroes, Black Cassette, veel Mauro Pawlowski bands) op gitaar en zang, drummer Midas Wouters, Tijs Delbeke (Sir Yes Sir) op gitaar, zang, toetsen, trombone en viool, accordeonist Roel Van Camp (DAAU), speelt Dez Mona de ‘Origin’ tour, ter ere van de recente plaat met die naam. Vanaf de jazzy, stijlvolle opening met ‘Dirty Language’, dat zich langzaam opbouwt, houdt de band de aandacht van de uitverkochte zaal. Frateur is complimenteus en voelt zich welkom: “Dit is de mooiste plaats om te spelen, zo tussen Nederland en België in.” Dez Mona is een formidabele en veelzijdige act, van ‘Live The Life’, een gospel met handgeklap, tot oudje ‘Suspicion’ of ‘Does It Make You, Happy?’, de muziek is gevarieerd en de show heel sterk, verbazingwekkend hoe de accordeon van traditioneel naar volledig vervormd gaat, wat Frateur allemaal vocaal kan en hoe de muzikanten op elkaar ingespeeld zijn.

High Hi, uit de omgeving van Leuven, is de eerste band vanavond op het zijpodium in de grote zaal. Gitarist, zanger Anne-Sophie Ooghe, drummer, zanger Dieter Beerten en bassist Koen Weverbergh maken naar eigen zeggen dark pop, een mix van power indiepop met postpunk, en brengen een bak enthousiasme mee. De finalisten van Humo’s Rock Rally 2014 pakken stevig uit en dat is fijn, een ideaal contrast met de prachtige ingetogenheid van Dez Mona zojuist. Zangeres Sophie verdubbelt geregeld haar eigen stem, drummer Dieter zet daar vaak een ruwe zang tegenover of naast. Nummers knallen vanaf het begin direct in hun vorm, soms met een lange opbouw en met veel herhaling, altijd met een eigenzinnige indie charme en veel energie. Toffe act!

Gezien: Ik Zie U Graag met The  Black Heart Rebellion, Dez Mona, High Hi. Mezz, zaterdag 23 april 2016.