Ik Zie U Graag: experimentele gouden dans met Bazart

Faces On TV en Pruikduif: aangename verrassingen

Tekst: Daniël Hereijgers, Kyki Vermaire, foto’s: Tessa Gorissen, Daniël Hereijgers ,

Ah, het is weer Ik Zie U Graag, met te ontdekken acts uit België. We gingen naar de openingsavond op vrijdag en zagen alle acts in de kleine en de grote zaal. Dit artikel begint met Faces On TV, daarna Bazart op het hoofdpodium en Pruikduif daar vrijwel direct achteraan op het zijpodium. In het tweede verslag lees je over Glints, Trixie Whitley en Arquettes.

Faces On TV, maker van trip pop uit Gent, opent deze editie van het Belgenfestival in Mezz en dat is al meteen een genoegen. De band rond frontman Jasper Maekelberg bestaat nog niet zo heel lang, werd al uitgeroepen tot Nieuwe Lichting en speelde voorprogramma’s van bijvoorbeeld Balthazar. Trip pop dus, die zich uit in lange, fijne nummers waarbij toetsen, loopstations en een stabiele groove elkaar versterken. Gitarist Janko Beckers gebruikt pedalen en zijn gitaar zorgvuldig en geconcentreerd om net die passende toon te raken, waar tegenover Maekelberg geregeld een meer rockende gitaar zet. Dat contrast en het feit dat de nummers je meenemen, maakt Faces On TV tot een zeer interessante act. Singles ‘Run Against The Stream’ en vanavond met name ‘Love / Dead’ doen de rest. (DH)

Vorig jaar nog als voorprogramma van Oscar And The Wolf, dit jaar staat Bazart geheel op eigen benen en is headliner van vrijdag 22 april op Ik Zie U Graag. Elektronische klanken en een bass-effect wat het borstbeen laat trillen, sterke samenzang van de heren Mathieu, Simon en Oliver. Veel synths, effecten en drums ondersteund met experimentele bewegingen: dan hebben we het natuurlijk over Bazart. Nieuwe en oude nummers wisselen elkaar af. ‘Luxe’ is een nieuw nummer, maar wordt net zo goed ontvangen als de bekende nummers zoals ‘Zienderogen’ en ‘Tunnels’ van de EP ‘Bazart’. Tussendoor wordt het publiek getrakteerd op een cover van De Jeugd Van Tegenwoordig en wordt ‘Sterrenstof’ uit volle borst meegezonden. Bazart heeft sterke teksten,  interessante woordkeuzes bijvoorbeeld: “Ik loop achterwaarts, maar bots frontaal tegen iets…” in het nummer ‘Koortsdroom’. Ondanks dat Bazart omschreven wordt als donkere indie-pop, iedereen is enthousiast, danst en zingt mee. De set wordt afgesloten met ‘Goud’ wat inmiddels een bekend nummer is en het Bredase publiek zingt het refrein “Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel” mee.  Bazart danst in Mezz met de duivel en sleurt het publiek mee in deze passionele, experimentele dans. [KV]

Het Gentse Pruikduif speelt voor de eerste keer in het buitenland en dat gaat het viertal met Remco Weyns op bas, Rico Naessens op zang en toetsen, Jérémie Callens op gitaar en Jimmy Naessens achter het drumstel op het zijpodium prima af. Sterker, de opgewekte mengelmoes van surf, garage, en pop post-punk met Korg effecten slaat aan, er wordt gedanst. Volgens eigen legende ontstaan na een ping pong jam met vier vrienden, werd het in 2012 na een uitnodiging van het Gentse Boomtown Festival tijd om serieuzer te worden. Dat valt goed mee, de songs van EP ‘Janapaman’ uit 2015 gaan erin als koek bij de noorderburen en meegereisde fans en Pruikduif durft het aan een nog maar twee weken oude song te brengen. Heel toffe verrassing, perfect voor een terugkeer op bijvoorbeeld Surf & Turf in Pier 15. (DH)

Gezien: Ik Zie U Graag: Faces on TV, Bazart, Pruikduif. Mezz, vrijdag 22 april 2016.