Lakshmi’s verjaardag in Mezz

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Bastiaan Reiters ,

We vonden haar schitteren in een aangepaste opstelling bij Popronde Breda, toen LAKSHMI in november in kapsalon Hier & Dhaar optrad, enkel met bassist/toetsenist Sonya Vos aan haar zij. Nu is Lakshmi Swami Persaud terug in Breda, na een optreden op onder andere Paaspop en een rollercoaster van een vorige week, met de uitverkiezing als 3FM Serious Talent en ‘de minuut’ in De Wereld Draait Door. Ze speelde zondagmiddag in Breda, op haar verjaardag nog wel.

De intro is een Indiaas nummer, ongetwijfeld met als thema Lakshmi, de hindoeïstische godin van onder andere licht, schoonheid en liefde. Voordat de prima gevulde Mezz Kleine Zaal in een trance raakt, onderbreekt drummer Kasper de Boer met een intro. En nog een keer, want hij was of te vroeg, of te laat. Zijn drumstel staat uiterst links op het brede podium, daarnaast de toetsen en knoppenkast van bassist Sonya Vos, Lakshmi en haar toetsen en gitarist Pascal Voorbraak, keurig op een rij. Ook in de volledige bandbezetting weet LAKSHMI te scoren, de songs van EP ‘Come Sin With Me’ passen goed bij elkaar en zijn gevarieerd. Van het snelle, dreigende ‘Rain’ tot het trage, intieme prijsbeest en single ‘Champagne’, Breda waardeert het optreden.

Lakshmi bekent dezelfde grapjes te maken als gisteren, toen de band voor Record Store Day voor instores van Groningen naar Zwolle, Deventer en Apeldoorn reed. De korte onderbreking van haar verhaal met een “Lang zal ze leven” vroeg in de set slaat niet helemaal over naar de toeschouwers, Lakshmi weet op haar verjaardag het publiek wél te boeien, met een cover van Soft Cells ‘Tainted Love’ bijvoorbeeld, met harde beats en bijna schreeuwende zang. Mensen doen dat stapje extra naar voren terwijl Lakshmi zingt van “crawl under my skin.” Wat ze eigenlijk zelf ook doet met haar felle en heldere stem. De electric dark pop uit zich vooral in de teksten, het is dan ook heel zonnig in Mezz aan het einde van de zondagmiddag en LAKSHMI heeft er goeie zin in. En hoe kan dat ook anders? 3FM kroonde haar tot Serious Talent en ze mocht in De Wereld Draait Door een minuut ‘Champagne’ brengen. De uitsmijter neigt zelfs naar rock en electropunk, een keiharde afsluiter van een leuk verjaardagsfeestje.

Gezien: LAKSHMI. Mezz, zondag 17 april 2016.