Record Store Day 2016 was een knaller bij Green Vinyl

Sfeervolle optredens en gezelligheid

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Aida Ros, Daniël Hereijgers ,

Hoera! De onafhankelijke platenzaken van deze wereld waren zaterdag 16 april 2016 weer jarig. Overal was het Record Store Day en natuurlijk bleef Breda niet achter. Vorig jaar trokken we nog een leuk tourtje langs alle platenwinkels in de stad die instores hadden, in 2016 was het aanbod iets beperkter en maakten we een keuze. Het programma bij Green Vinyl, sinds kort op het Haveneiland in Belcrum, trok meteen de meeste aandacht: gedurfd en lokaal. Zelfs toen op het laatste moment Hypochristmutreefuzz uitviel van wege ruzie in de band. Buiten maakte Foodguerilla eten, brouwerij Frontaal verkocht speciaalbier.

Sofie Letitre is blij met opkomst voor haar toch wat zwaardere muziek om elf uur 's ochtends. De eerste drie nummers zijn ook zonder applaus want lijken aaneengeregen tot één compositie. Dat maakt weinig uit, want wat Sofie, toetsenist en producer Ferdy van der Cingel en knoppendraaier Cees Bruinsma brengen, is erg goed en boeiend. Letitre voert haar ‘robots-lijken-op-mensen’ thema van album ‘Uncanny Valley’ door tot in haar dans. Het is een echt Record Store Day optreden want intiemer, benaderbaar en goed te volgen. De bezetting op het podium is kleiner dan normaal, zonder drummer. De sfeer wordt nog wat losser als plots een van de ballonnen aan het plafond kapot knalt. De muziek van Letitre past misschien beter in de avond en eerder in een donkere zaal, toch pakt dit korte winkeloptreden prima uit. Ook in het daglicht beklijven de beats en lokt Sofies stem je steeds het liedje in. De vergelijking met Massive Attack die door 3voor12/Utrecht in haar thuisstad vaak wordt gemaakt, ligt voor de hand en past.

Kypski opent zijn live set iets na twaalven met de 'Drank & Drugs' remix die hij maakte met The Bakery en die als speciale, gouden 7'' uitkomt speciaal voor Record Store Day, met het origineel van Lil Klein & Ronnie Flex op kant B. Hij heeft er een Korg voor meegenomen en maakt met drumpad en scratchen, samples van de stemmen van de hiphoppers, het live kunststukje zoals dat op YouTube al heel vaak is bekeken. Sowieso is de vingerbehendigheid gaaf om te volgen, op het drumpad gaat het in de finale van drum 'n' bass naar old school hiphop break beats en industrial weer naar drum 'n' bass. Cool om mee te maken. En ook bij Kypski knapt een ballon aan het plafond. Kypski vertelt naderhand dat hij vaker live sessies gaat posten, op interessante locaties in Utrecht, terwijl hij de pittige Marokkaanse bonensoep van Foodguerilla eet. Die video's zijn een aanrader voor aanstormende dj's, de man geeft ook les en won in het verleden al zes maal de titel 'Beste dj van Nederland'.

Dan valt er een gaatje, de Gentse noise rock punkers Hypochristmutreefuzz hebben helaas afgezegd. Hopelijk halen ze het optreden bij Onderstroom Breda op 13 mei wel, want veelbelovende act.

Het is DJ DNS die vlak na 14:00 uur plaatsneemt achter de twee turntables draaitafels met prachtige gouden dj-elementen, waarvan hij wel de naalden omwisselt. Het wordt een live dj-set met vinyl en veel scratch- en mixwerk. DNS zou eigenlijk komen met drummer Maximus Prime als live duo Decks ’n Drums, maar de drummer is in het buitenland. In plaats daarvan dus een dj-set, met veel hiphop, brag & boost, big beat en een beetje disco en gooi je handjes in de lucht, terwijl bevriende dj EZD livestreamt op ’s mans Facebook pagina (nog te zien). “He cuts the music with so much class,” je verveelt je geen moment al gaat het publiek tussen de platenbakken nou ook weer niet los. Het mag dan misschien vroeg op de dag zijn voor Dennis en had de set naar eigen zeggen “vloeiender” gekund, op Record Store Day kun je hier gewoon mee af komen, prima set! De dag erna wordt bekend dat DNS en Kypski genomineerd zijn voor de de Red Bull Thre3style wedstrijd.

De eerste band in volledige bezettig vandaag is There There, de Bredase band die volgende week zaterdag hun EP ‘Encounter’ presenteert in Electron. Zanger Joep Gudde heeft af en toe het gevoel dat hij in zijn badkamer aan het zingen is en door het grote keyboard van Jeroen Stoot is het dringen op het podium. Als vooruitblik op de release en voor vandaag maakte de band tien unieke USB-sticks waarop het album nú al te luisteren is. In de korte set zitten al nummers van de nieuwe EP waarbij single ‘New Horizons’ en ‘Airplay’ eruit springen. There There heeft inderdaad de kenmerkende new wave uitgebreid met meer psychedelische stukken en tegelijkertijd zijn het typische There There tracks. Joep geeft namens de band aan dat een optreden als dit op Record Store Day ook een mooi moment is om je helden te eren, waarna een degelijke cover van Joy Divisions ‘Love Will Tear Us Apart’ volgt.

Helaas geen Hypochristmutreefuzz en jammer genoeg ook onvoldoende tijd om de slotact MacSwordfish mee te pikken, maar die zagen we pas nog bij de POBparade.

Gezien: Record Store Day bij Green Vinyl met Sofie Letitre, Kypski, DJ DNS, There There. Green Vinyl, zaterdag 16 april 2016.