There There, een band met grootse plannen

Interview: Tessa Gorissen ,

There There gaat al drie jaar mee in de Bredase muziekscene en is ondertussen een begrip in de stad en omstreken. Meerdere shows in Breda en de rest van Nederland hebben daarbij al voor aardig wat bekendheid gezorgd. Op zaterdag 23 april releast de band het nieuwe album´Encounter´ in Electron Breda, na de eerste titelloze EP in 2014 en vier losse singles. Tussen het masteren en optreden door vonden Joep en Tom Gudde op 29 maart, drie weken voor de release, een gaatje voor een interview.

Heeft het publiek al kennis kunnen maken met de nieuwe nummers?
Tom: “Vorig jaar zijn we begonnen met een voorproefje van de nummers. Zo merk je wat werkt bij het publiek en groeien de nummers live. Daarbij heb ik ook voor het eerst de bas synthesizer gebruikt.
Joep: “Ook tijdens de POBparade hebben we een gedeelte al gespeeld. Het was een fijn publiek, waarbij een deel stond te dansen en het andere deel gewoon toekeek.”
Tom: “De andere bands vonden het ook gaaf. Het was daarom een vriendelijke titanenstrijd tussen ons als Bredase bands in Hijgend Hert.”
Joep: “In Electron spelen we het album pas officieel voor het eerst. Ik ben benieuwd naar de respons op de instrumentale nummers. Daarnaast spelen we het album integraal in de eerste helft en krijgt het publiek in de tweede helft onze gewone setlist nog te horen. We kunnen nu de hele show zelf bepalen.”

Hoe komen jullie aan de inspiratie voor 'Encounter'?
Tom: “We zijn eigenlijk altijd bezig met nieuwe nummers schrijven, zelfs nu. We proberen ze live uit, laten ze groeien en we zien wel waar het terecht komt. Zo is het ook gegaan met de nummers van ‘Encounter’. Zolang we maar leuke dingen kunnen maken. Het leukste is daarbij nog dat we het kunnen opnemen. Op welke manier dan ook.”
Joep: “Dit album is geïnspireerd op psychedelische muziek in plaats van new wave. Het bevalt ons wel. We zitten ook nooit met een concreet plan. De halve repetitie kunnen we staan te ruziën in de oefenruimte en blijkt later dat er toch iets uit is gekomen. Als we dan alles terug luisteren, kunnen we precies horen hoe het tot stand is gekomen.”
Tom: “Je was er waarschijnlijk ook al achter dat er een bepaald thema achter 'Encounter' zat? Het thema, ‘ruimte’, hebben we niet te dik aangezet. Bij het ene nummer is het wat meer dan bij het andere.”
Joep: “Natuurlijk hopen we dat zoveel mogelijk mensen de cd streamen of downloaden. Daarbij kan je hem op twee manieren luisteren: helemaal of alleen je favoriete nummers. Allebei prima, zolang je maar luistert.”

Wat moet er nog aan het nieuwe album gebeuren?
Tom: “We hebben alles gemixt. Nu moet het alleen nog gemasterd worden bij A-Broad. Ik heb hem nu wel al vaak gehoord, omdat ik alles gemixt heb. We konden nu meer de tijd nemen om meer te creëren en te experimenteren, omdat we alles eigenlijk zelf hebben gedaan.  Ik ben trots op hoe het is gegaan.”
Joep: “Het is een mooi visitekaartje om buiten de regio op te kunnen treden. Je moet het hebben van je netwerk, dus een zelfgeproduceerd album.”

Hoe gaat de release party eruit zien?
Joep: “We kunnen natuurlijk nog niet alles verklappen, maar we gaan het groots aanpakken met visuals. Dit is een van de redenen om het in Electron te doen. Het is een andere setting, waardoor er andere mogelijkheden zijn. Daarnaast hebben we Windup Space als support en spelen we ook nog een aantal oude nummers. We maken er een vette avond en een feestje van.”
Tom: “Ik hou niet van feestjes…”
Joep: “Maar wel je eigen feestje.”
Tom: “We zijn wel meer een luisterband. Natuurlijk mag er wel gedanst worden!”

Zit er nog een groots uitgepakte tour aan vast?
Joep: “Dat is wel ons plan. We willen altijd het liefst zo veel mogelijk spelen.”
Tom: “We hebben al een aantal shows staan voor en na de release. Zo spelen we tijdens de Green Vinyl Instore tijdens Record Store Day op 16 april in Breda en als support van The Girl Who Cried Wolf in Eindhoven.”
Joep: “We gaan zien wat er op ons pad komt. Laat eerst maar zoveel mogelijk mensen ons album downloaden zodat onze muziek verspreid wordt.”