Fotoverslag: Delusionals, Vuig en De Eerste De Beste op Club 3voor12/Breda

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Bastiaan Reiters ,

Op vrijdag 8 april was het weer de eerste Club 3voor12/Breda in Mezz Kleine Zaal van dit jaar. We nodigden twee frisse bands uit en eentje al meer ervaren: Delusionals, Vuig en De Eerste De Beste.
Je zou er lentekriebels van krijgen!

Na vorige week Tweede Paasdag op het 3voor12/Breda podium in Vulling speelt Delusionals haar tweede optreden ooit op het podium van Mezz Kleine Zaal. Vijf meiden: drie vijfde Tilburg, een vijfde Den Bosch en een vijfde Breda (drumster Eva speelt ook bij At First). Voor weinig volk moeten openen, het blijft lastig. In Vulling viel al op dat Delusionals veel eigen nummers heeft en een eigen klank: alternatieve rock en grunge met een vertragend tempo, eigenzinnige gitaren, toetsen en afwisselende zang. Ook Nirvana’s ‘Lithium’ zit nog in de set. Het mag nog wel iets vlotter, maar met meer podiumervaring komt de overtuiging vanzelf wel.

Vuig zou eigenlijk met de POBparade ook spelen, maar gitariste Merel van de Keer raakte geblesseerd en zo werd dit optreden ook voor deze Brabantse band het tweede optreden ooit, verklapt drumster en zangeres Sharon van Turnhout na de show. Dat Van de Keer gemist werd, kunnen we ons goed voorstellen. Van zanger en accordeonist Richard van Turnhout, zus Sharon tot saxofonist Davy Matthijssen en bassist Stefan van den Heuvel, iedereen heeft zijn eigen rol in deze opgewekte zydeco en balkan band, maar de gitariste speelt sterk vanavond. Waarschijnlijk is cover ‘Hey Joe’ niet voor niets onderdeel van de set list. Net als balkan classic ‘ Disko Partizani’ van Shantel. Vuig brengt veel vrolijkheid en feest mee. En volk, want de Kleine Zaal is een heel stuk voller.

Als we de lijn van een enkel covertje per set doortrekken, horen we De Eerste De Beste ergens halverweg ‘Opzij Opzij Opzij’ van Herman van Veen spelen. De vier uit Tilburg, zanger en toetsenist Joost Ariëns, bassist Bart Cornelissen, gitarist Dennis Gremmen en drummer Niek Willems hebben vanavond trompettist Ingmar America meegenomen om de nummers wat extra live sjeu te geven en beginnen met ‘Hier Parkeer Ik Mijn Hart’, één van de hoogtepunten van de set. Nederlandstalige indie rock, je moet er maar op komen, de muziek van De Eerste De Beste zit prima in elkaar. De band haalde er in 2014 de Popronde selectie mee. Helaas is het op vrijdagavond laat net wat te veel gevraagd voor Breda. Bij afsluiter ‘Stilstaand Waterkind’ heeft De Eerste De Beste het publiek echter weer mee, met een fijne Afrikaans aandoende beat die bij een pakweg Vampire Weekend ook voorbij zou kunnen komen.