Verhalenvertelster Judy Blank pakt Breda in met nieuwe nummers

Verslag vanuit Mezz Kleine Zaal

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Twee jaar geleden kwam haar debuutalbum ‘When The Storm Hits’ uit, maar Judy Blank heeft alweer volop nieuw materiaal klaar liggen voor een tweede plaat. Deze zaterdagavond speelt de voormalig finalist van ‘De Beste Singer- Songwriter van Nederland' veel van dit werk tijdens haar show in Mezz Kleine Zaal.

Het is goed negen uur geweest als Judy Blank het podium betreedt. Samen met Pieter Zaal op (contra)bas speelt ze voor het eerst een volledige set. De veelal pianonummers van het debuutalbum maken plaats voor een andere sound. Haar piano wordt grotendeels ingeruild voor de gitaar. Hoewel haar authentieke stemgeluid de absolute basis van de songs blijft, klinken de nummers ingetogener en wat meer doorleefd. Het publiek luistert aandachtig en is ook bereid mee te zingen op de momenten die zich daarvoor lenen. De waardering voor deze houding wordt meerdere malen uitgesproken door de singer-/songwriter, die zichtbaar geniet van de avond.

Bijzonder voor haar deze avond is dat haar tante uit Breda ook aanwezig is. Het komt volgens haar namelijk zelden voor dat degene over wie een nummer gaat ook daadwerkelijk in de zaal is. Een mooie inleiding voor het nummer ‘Ten Years Old’. In verhalen vertellen blinkt Judy Blank in ieder geval uit. Anekdotes over haar reis naar Amerika maken de avond compleet. Het doet iedereen verlangen naar dé plek in Louisiana, waar een huis aan een prachtig meer met bomen zou staan. Door deze beeldende manier van vertellen krijgt ze het voor elkaar dat tijdens de nummers zelf de bijbehorende videoclip als het ware op je netvlies wordt geprojecteerd.

Het is verder misschien niet zo heel spannend om naar te kijken door het aanhoudende standaard licht en een vrijwel leeg podium. Op de aankleding van het geheel is dan ook wat aan te merken, maar uiteindelijk blijft de muziek de basis. En die is puur. Lange tijd vond ze het moeilijk haar draai te vinden in de muziekindustrie, doordat iedereen wat van haar vond en ze marketing technisch van alles aan haar wilden veranderen. Blank lijkt zich daarvan losgeweekt te hebben en blijft nu dichter bij zichzelf. Haar fascinerende verhalen zetten voorafgaand aan de songs de contouren van een schilderij neer, maar met de nummers kleurt ze deze feilloos in. Met deze nieuwe collectie aan creaties laat album nummer twee vast niet lang meer op zich wachten.

Gezien: Judy Blank. Mezz, zaterdag 2 april 2016.