Albumreview There There 'Encounter'

De band bekijkt het thema van alle kanten

Tekst: Tessa Gorissen ,

New Wave, maar dan anders, dat is hoe je There There het beste omschrijft. Een lange tijd heeft deze Bredase band in de studio gezeten om het nieuwe album 'Encounter' op te nemen. Het album bestaat uit zeven nummers waarmee de mannen hopen op meer bekendheid buiten Breda. Op 23 april kwam het album uit met een release show in Electron. Wij zochten uit wat 'Encounter' zo goed maakt.

Wie naar 'Encounter' luistert merkt al snel dat de nummers, instrumentaal of niet, moeiteloos in elkaar overvloeien. Het eerste nummer met de toepasselijke naam 'Prologue' brengt je in buitenaardse sferen. Het lijkt alsof aliens landen op aarde om je mee te nemen in de reis naar het universum. In 'Unbalanced' ben je in het ruimteschip beland, waar je overweldigd ben door alles buiten. Is er echt een universum waar je niets vanaf wist en hebben mensen echt gelijk over het bestaan van vreemde wezens? Door de new wave-achtige sound en de dromerige stem van Joep Gudde ga je op in een onbekende wereld. 'Airplay' laat je in eerste instantie wegdromen in het universum, kijkend naar de sterren. Zodra je goed naar de tekst luistert, ontwaak je. De tekst is lang niet zo luchtig als de titel doet aangeven. “Abandoned place”, “What did we do wrong” en “Are we to blame” zijn maar enkele voorbeelden. 'Interlude (dust)' laat je in twee en een halve minuut instrumentaal tot een bepaalde spanning komen, die ook abrupt tot een einde komt als de muziek overgaat in een rustige melodie.

Je bent aangekomen waar je volgens de aliens moet zijn: 'New Horizons'. Dit is tevens het vijfde nummer van de plaat. Je bent achtergelaten en op jezelf aangewezen. Luisterend naar de tekst denk je na over de mensen die je lief hebt in je leven. Daarnaast is het volgens There There een ode aan de ruimtesonde op reis naar Pluto. Verschillende elektronische geluiden vullen de kamer, gepaard met de new wave sound zoals we het gewend zijn van de mannen. De confrontatie met de werkelijkheid is in zicht. Titeltrack 'Encounter' beschrijft het leven van geen connecties hebben en het alleen zijn. Het is de onvermijdelijke waarheid waarmee je geconfronteerd wordt. Terug op aarde moet je het ervan maken voordat het einde daar is. Het lijkt een levensles van de mannen en de passie is goed te horen in het nummer. De donkere vocalen en het onheilspellende einde vallen als het ware over je heen. Maar voordat je erbij stil staat, ben je aan het einde gekomen van het album. 'Epilogue' is wederom een instrumentaal nummer, dat oneindig door kan gaan. Een bepaalde rust komt in drie minuten over je heen, ondanks de heftigere melodie op de helft. De plaat is rond, doordat aan het einde weer het geluid van het ruimteschip te horen is. 

There There heeft een album gemaakt die je de hele dag kan luisteren. Of je nou bepaalde nummers eruit pakt of in zijn geheel opzet, de boodschap en het thema blijven duidelijk. De mannen bekijken het thema van alle kanten, zowel letterlijk als figuurlijk. 'Encounter' kun je op repeat zetten en je wordt telkens meegesleept in het verhaal.