Björn van der Doelen op een met zon overgoten terras van Mezz

Interactie speelde de grootste rol deze middag

Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Sabrina Mollen ,

Björn van der Doelen heeft een voetbalcarrière bij onder andere PSV achter zich gelaten om verder te gaan in de muziek. Met zijn band Allez Soldaat tourt hij door Nederland om zijn Brabantstalige liedjes ten gehore te brengen. Eerder dit jaar kon Breda al kennismaken met de ex-voetballer tijdens de Record Store Day en Rauw Hees Teder. Op zondag 28 juni stond hij solo op het terras van Mezz.

Vijf minuten eerder dan gepland begint Björn van der Doelen met zijn optreden. De eerste minuten staan volledig in het teken van het publiek bedanken voor hun komst en het introduceren van zijn muziek. Daarbij kan hoort ook een eerste praatje over zijn nieuwe album, ‘Caballero Zonder Filter’. Ook tussen elk nummer kan een korte introductie niet uitblijven. Dit zorgt ervoor dat de interactie met het publiek continu een grote rol heeft en het hele terras lacht als er een grapje wordt gemaakt. Zo vraagt iemand om een welkomstdrankje, waarop de nuchtere Brabander antwoordt: "Binnen is de bar. Ik ben nu bezig met optreden, dus kan niets voor je halen." Een gelach van het publiek tot gevolg.  

De singer-songwriter en americana invloeden zijn goed hoorbaar en elk nummer heeft een eigen verhaal. Zijn hese, rokerige stem komt goed tot zijn recht op het terras en de begeleiding van zijn gitaar laat iedereen op het terras stilvallen. Veel uiteenlopende onderwerpen komen aan bod in deze Brabantse liedjes, zoals zijn moeder en goedkope flessen wijn. En het publiek pakt veel nummers met een grinnik op. Björn geniet duidelijk van zijn optreden, de luisterende mensen en het zonnetje. Hij zegt dan ook een aantal keer hoe geweldig hij het vindt dat er zoveel mensen op zijn optreden af zijn gekomen. Dat Björn meer in zijn mars heeft dan alleen voetballen, bewijst hij deze middag in Mezz weer eens.

Gezien: Björn van der Doelen. Terras Mezz, zondag 28 juni 2015.