Windup Space wint derde Bredase Poprock Bandwedstrijd

Een avond vol uiteenlopende muziek in De Speeltuin

Tekst & foto: Tessa Gorissen ,

De kans krijgen om je eerste single op te kunnen nemen. Welke band droomt daar nou niet van? POB geeft bands deze kans. Tijdens de Bredase Poprock Bandwedstrijd kunnen bands zich bewijzen en kan de winnende band zijn eerste (of nieuwe) single in de Sandlane Studios opnemen. Windup Space, Mans Genoeg en At First waren de finalisten die vrijdag 26 juni streden om deze felbegeerde prijs in De Speeltuin in de derde editie.

De eerste band van de avond is Mans Genoeg. Deze Nederrock band begon ooit als coverbandje van onder andere De Dijk en Pearl Jam, maar staat deze avond met eigen materiaal op het podium. Het is duidelijk dat de mannen een fanbase hebben gecreëerd: het café staat vol en een deel maakt filmpjes van het optreden. Invloeden van onder andere Doe Maar zijn duidelijk hoorbaar. De uiteenlopende teksten worden half gezongen, half verteld. Een goede eerste band voor deze avond vol nieuw talent.

Na een korte ombouw is het tijd voor At First. Jaren ’80 en ’90 rock worden feilloos gecombineerd tijdens deze set. Een rockband met een poprandje, maar dan net wat harder. Dat zangeres Jamie Jochems kan zingen, is zeker en dit bewijst ze deze avond ook. Een stevige rockstem klinkt door De Speeltuin. Het publiek, dat ondertussen qua leeftijd wel is verjongd, beweegt mee op de muziek. De band kan echter weinig bewegen over het kleine podium, maar de energie is duidelijk zichtbaar aan de manier hoe ze hun instrumenten bespelen. Geconcentreerd, maar met veel enthousiasme, worden de nummers gespeeld. At First bewijst dat ze op hun plek staan in deze finale.

Windup Space is de laatste finalist. Deze Oosterhoutse band weet meerdere stijlen door elkaar te mixen en schroomt dan ook niet om er een scream tussendoor te gooien. Het houdt het publiek zeker wakker op dit tijdstip. Een band vol energie toont zichzelf aan het Bredase publiek en zanger Menno van Marle gaat volledig op in de muziek. Windup Space is een band die een attitude heeft om op het podium te staan en laat dit dan ook merken deze avond.

Na een kort overleg van de jury wordt Windup Space bekroond als winnaar van de derde POB Bredase Poprock Bandwedstrijd, na eerdere winnaars The Kingfishers (2013) en There There (2014). Terecht na wat de band tijdens de show liet zien, maar de overige bands waren niet van een lager niveau.

Gezien: finale van de Bredase Poprock Bandwedstrijd. De Speeltuin, vrijdag 26 juni 2015.