Intergalactic Lovers & Mezz: we zien het graag

Bed Rugs imponeert met melodische psychedelica

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Intergalactic Lovers was weer eens in Mezz Breda en dat zien we graag, onder de vlag van het Belgenfestival in Mezz ‘Ik Zie U Graag’ trouwens. De band rond zangeres Lara Chedraoui speelde vorig jaar op het festival en is nu terug met de clubtour rond tweede album ‘Heavy Little Burdens’. Voorprogramma Bed Rugs zou eigenlijk dit jaar op Ik Zie U Graag spelen, maar moest verstek laten gaan. Nu zijn ze alsnog in de Bredase concertzaal.

De vijf Antwerpenaren van Bed Rugs hebben er zin in vanavond en laten dat direct zien. Met een “we willen jullie graag zien dansen op dit nummer, ‘Love’” van gitarist/zanger Stijn Boels is er al bij het tweede nummer leven in de zaal, die dan nog niet heel vol is. Vooraan bij het podium wel aardig, mensen willen de ontspannen Vlamingen met lichte bravoure, van dichtbij zien spelen en terecht. De band wordt al sinds 2013 vergeleken met psych pop bands als Tame Impala en Goat! en geeft vanavond met ‘Blinds’ van tweede album ‘Rapids’ een perfecte demonstratie van hoe je slepende psychedelica ook goed te volgen en pop kunt maken. Gitarist Yannick Aerts gaat in het lang uitgesponnen slotnummer ‘The Knot’ lekker lang met zijn gitaar ‘zoekend’ rond, op zoek naar net die juiste toon. Die juiste toon weet Bed Rugs te raken vanavond.

Intergalactic Lovers zagen we al vaker in Breda en het is eigenlijk altijd goed. Vorig jaar tijdens Ik Zie U Graag was ‘Heavy Little Burdens’ net uit, nu is dit tweede album het hoofdbestanddeel van het optreden. Het eerste nummer is ‘Northern Rd’, met een aan dEUS-gelijkende gitaarpingel die lekker zweeft. ‘War’ volgt, ietsje langer en zwaarder maar de aandacht blijft, de vier muzikanten staan in een halve cirkel rondom zangeres Lara Chedraoui die haar rol als frontvrouw, zonder gitaar, echt gevonden heeft met danspasjes en weidse gebaren. Ze benoemt gitarist Maarten Huygens tot held van de avond want hij is “superziek” en speelt dus af en toe vanaf een barkruk, een plastic emmer binnen bereik. Hij krijgt applaus. Lara checkt geregeld met haar blik of alles nog goed gaat en ook de toegift hangt van Huygens af. Vervolgens verandert nieuwste hit ‘Islands’ tot haast verplichte meezinger, want het zaallicht gaat aan. Opnieuw een zachte alternatieve song met inderdaad hoog meezingniveau dat succes vindt “we are, we are, we are.” De meeste nummers van ‘Heavy Little Burdens’ komen voorbij, maar ook het oudere werk van debuut ‘Greetings & Salutations’ hoort erbij. Vooral ‘Howl’ maakt indruk omdat de band het nummer krachtig brengt met verrassende randjes die je niet zou vermoeden. “En nu ons wereldberoemde fitnessnummer,” kondigt Lara ‘Delay’ aan. De grootste hit tot nu toe doet zijn werk. Hoe kan het ook anders met zo’n lekkere beat, flow en de verleidelijke zang van Chedraoui. Net als ‘Shewolf’ haar uitwerking niet mist in de toegift, want gelukkig trekt Huygens die nog. Intergalactic Lovers in Mezz: we zien het graag.

Gezien: Bed Rugs, Intergalactic Lovers. Mezz, vrijdag 12 juni 2015.