Tunnelvisie, Filet au Fonque en Paramatman winnaars Mezz Barst

Een avond met een groot contrast

Tekst: Tessa Gorissen Foto’s: Emmelie Herwegh & Daniël Hereijgers ,

Hoewel Breda Barst pas in september plaatsvindt, kon je in Mezz al kennismaken met bands die op deze twintigste editie op zullen treden. Paramatman en Tunnelvisie wonnen Mezz Barst op zaterdag 6 juni in de Jupiler Zaal. Hierdoor mogen zij op 19 of 20 september in het Valkenbergpark optreden. Ook Filet au Fonque mag dankzij de publieksprijs staan op Bredaas trots.

De avond begint met Koonian. Popmuziek krijgt een nieuw jasje door deze excentrieke zanger. Van entertainen weet Koonian zeker af. Dansbare nummers worden de zaal in geblazen en tussendoor vertelt hij een verhaaltje. Deze verhalen sluiten stuk voor stuk aan op het volgende nummer. Zo wordt ‘Crazy’, een cover in Koonian jasje, ingeleid met de vraag wat de eerste indruk van hem is en of iedereen hem vreemd vindt. Dit zorgt voor een leuke interactie met het publiek.

Een band van een heel ander kaliber is The Brave. Deze punkband betreedt als tweede act het podium. Zij hebben inmiddels al twee EP’s op zak, maar willen in Mezz bewijzen live ook veel in zich te hebben. Op muzikaal gebied lukt dat. De band is door hun jaren ervaring al goed op elkaar ingespeeld, maar heeft wel een nieuwe drummer. De show is strak en de meerstemmigheid komt goed tot zijn recht in de nummers. Alleen de microfoon van zanger Erik Korsman staat erg zacht, waardoor het soms wat slechter hoorbaar is. Al met al is het toch een goede show en band en publiek genieten.

Om het contrast op deze avond nog groter te maken, staat Filet au Fonque als derde act op het podium. Deze Bredase funkband is een van de nieuwe aanwinsten van onze stad en is daarom ook vastberaden een felbegeerde plek op het podium in eigen stad te winnen. Hoewel deze band instrumentaal is, doen zij niet onder aan de rest van de band. Ze weten goed op de verschillende stijlen van vanavond in te spelen en krijgen veel positieve reacties van het publiek.

Naast The Brave is ook Paramatman een band die Mezz kan laten schudden. Dit duo maakt muziek geïnspireerd door onder andere Queens Of The Stone Age. Hoewel alleen gitaar en drums voorkomen in deze band lijkt er een volwaardige band op het podium te staan. De rauwe, zuivere stem van Koen Jacobs knalt samen met de melodieuze garagerock de zaal in. Hoewel ze bekend staan als een power duo, geeft de band niet te veel gas. Het blijkt precies genoeg om publiek en jury omver te blazen.

Tijdens de ombouw maakt de organisatie via een stop motion filmpje de rest van de line-up van de hoofdpodia bekend.

Myllie Tunes mag als vijfde haar talent laten horen. Afgelopen jaar kon iedereen kennis maken met haar muziek bij Club 3voor12/Breda. Deze van oorsprong Vlaamse, tegenwoordig in Nederland wonende, singer-/songwriter laat Mezz horen dat ze van alle markten thuis is. Folk, rock, soul, alles is hoorbaar deze avond. De enorme strot van de zangeres laat veel mensen in de zaal versteld staan. Dat ze lef heeft, bewijst ze op deze avond zeker. Loepzuiver zingt ze met een rauwe rand aan haar stem openlijk over seks.

Na de gevoelige en ietwat oversekste liedjes van Myllie Tunes gaan we verder met Fahrenheit Twins. Deze band uit Boxtel heeft de afgelopen jaren van alles meegemaakt. Met het vertrek van de bassist en drummer was het even onzeker hoe het verder zou gaan met de band, maar nu staan ze met een groot aantal op het podium van de Jupiler Zaal. De band staat bekend om hun puurheid. Hoewel ze muzikaal strak zijn en zanger Sander Blom erg zuiver zingt, komt de show een beetje statisch over. Er gebeurt weinig op het podium en de bandleden staan, op een enkele wisseling tussen instrumenten na, vrijwel stil op het podium. Toch komt de muziek over en is de puurheid waarover op hun site wordt gesproken, hoorbaar.

De Brabantse act Tunnelvisie is de laatste band deze avond. De tegenwoordig in Breda gestationeerde band maakt een mix van metal, punk en rap en laat dit maar al te graag aan het Bredase publiek horen. Onder het motto ‘Beter goed genoten dan je leven naar de klote’ rammen ze zich een weg naar Breda Barst. Muziek die vooral in de Spaanse Kraag thuis zou horen, wordt nu getoond op het podium van Mezz. De unieke combinatie tussen de verschillende muziekstijlen zet velen in de zaal versteld. Ondanks dat een van de gitaristen mist deze avond brengt de band hun muziek vol overtuiging. De verschillende stijlen komen perfect samen en de band levert een energieke set. Geen moment staat de band stil op het podium. Met een hoop confetti wordt de show beëindigd en is het tijd voor de uitslag van de jury.

Deze laat nog even op zich wachten en de bands staan vol spanning in de zaal. Maar als het eenmaal tijd is, worden de winnaars een voor een omgeroepen. Vol vreugde en enthousiasme rennen de winnende bands: Tunnelvisie, Filet au Fonque en Paramatman het podium op, gevolgd door een champagnedouche. Het was een avond met een zeer groot contrast tussen de bands. Pop, metal, rap: alles kwam voorbij deze avond. De bands waren van goede kwaliteit en iedereen had een winnaar kunnen zijn.

Gezien: Mezz Barst. Jupiler Zaal Mezz, zaterdag 6 juni 2015.