Desert Mountain Tribe: matige generale voor Eindhoven Psych Lab

Onderstroom Breda haalt wel wéér internationale underground

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Twee broers uit Keulen en een jongeman uit Londen vormen een psychedelische band uit Londen. Onderstroom Breda haalde Desert Mountain Tribe naar De Avenue Breda, een dag voordat de psychedelische rockband op festival Eindhoven Psych Lab speelt. Buiten regent het, na de eerste echt tropische dag van dit jaar. Binnen is het best benauwd, maar misschien is dat perfect voor Desert Mountain Tribe?

“Fucking hot,” vindt gitarist/zanger Jonty Balls, ook namens broers Philipp (bas) en Felix (drums) Jahn na twee nummers in de set. Of de frontlichten misschien uit kunnen? Ja, dat kan en wat blijft zijn de rode, volgens Balls “sexy lights.” Het is opeens donker op het podium, op het rode achtergrondlicht en de kleurrijke projecties achter drummer Felix na. De naam Desert Mountain Tribe werd lukraak gekozen in 2012, het trio houdt van woestijnen en bergen en het heeft wel een ‘Queens Of The Stone Age gevoel’, aldus een interview met online magazine 1833. De hitte is in elk geval niet bevorderend voor de prestatie.  

Het enthousiasme spat er ook al niet vanaf, de band blijft cool en geconcentreerd met zijn optreden bezig. Vaak in de rook, waardoor de acties van Jonty Balls op gitaar vaak onzichtbaar blijven. Zoals Desert Mountain Tribe vandaag een beetje onzichtbaar blijft. Muzikaal is het echt een trip met lange intrigerende gitaar- en vervormde baslijnen die de nummers kunnen dragen, maar te weinig rock ’n roll waar de jonge band om geprezen wordt door recensenten. Songs als ‘Coming Down’ en ‘Take A Ride’ ademen fijne psychedelica en de laatste song duurt naar eigen zeggen zelfs 9,5 minuut. De drie zijn zichtbaar geïrriteerd over de terugkeer van de felle lampen, wat bij navraag nota bene door hun eigen manager is bedacht. Al met al geen soepele generale voor Eindhoven Psych Lab, al is de band natuurlijk ook voor Breda over het Kanaal gekomen. Wel een opkomende underground band die je voor een prikkie in Breda kon meepikken. Na de set neemt Nerve Endings dj-team de vloer weer over. Dit was de vierde editie van Onderstroom Breda, In september is de volgende. En voor wie van psychedelica houdt: vrijdag speelt Bed Rugs uit Antwerpen in het voorprogramma van Intergalactic Lovers in Mezz.

Gezien: Onderstroom Breda met Desert Mountain Tribe. De Avenue, vrijdag 5 juni 2015.