WanTwo Trash met USA ‘double bill’ Lone Wolf en Lou Shields

Onemanbands in Catch 22

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

WanTwo Trash nodigde via Rootstown Belgium een Amerikaanse ‘double bill’ aan onemanbands uit: Lone Wolf (OMB) uit Florida en Lou Shields uit Chicago zijn samen op tournee in Europa en deden donderdagavond 4 juni Breda aan. Catch 22 was het toneel waarop de volledige line-ups naast elkaar klaar stonden. Vanwege het lekkere weer en magere opkomst om begintijd half negen, trapte Lone Wolf rond half tien af.

Lone Wolf, of Lone Wolf OMB (one man band), Bruno Esposito begint, de twee vrienden wisselen de speelvolgorde zowat elke avond om. Esposito bespeelt een breed assortiment instrumenten, van mondharmonica tot gitaar mét en zonder slider en banjo met vervorming en tegelijkertijd basedrum, hi-hat of bekken. Dat moet ook wel, wil je het als onemanband interessant houden. Qua stijlen gooit hij blues, bluegrass en folk bijeen en zingt met een donkere, rauwe stem. Regelmatig het publiek bedankend met een “all right folks”, wat op hij op het eind omruilt voor “all right motherfuckers”, want al is er weinig volk, de interactie is plezant en enkelen dansen luidruchtig, bijvoorbeeld op een snel banjonummer dat ‘Morphine’ heet. Lone Wolf reageert op “Slayer!” met “Slayer of the banjo”, zo’n avond. Hij vertelt bij het laatste nummer ‘Sunshine’ dat het over illegaal gestookte moonshine gaat maar die in zijn thuisstaat Florida, The Sunshine State, een vleugje sinaasappelen meekrijgt en daarom daar sunshine heet.
 
Lou Shields heeft het bij de start van zijn optreden lastiger, de meeste bezoekers staan nog buiten want het is een warme avond. Pas als Mario ‘Vagabound’ Petrus komt vertellen dat de tweede set begonnen is, krijgt Shields publiek. Een publiek dat, door het bier, rumoeriger is dan eerst. Toch weet hij de aandacht te trekken, vooral ook weer met de banjo, maar ook met gitaar en een ‘shitar’ die een vriend voor hem maakte en die hij kwijtraakte in het vliegtuig naar Europa, maar zijn ‘baby’ werd gelukkig teruggevonden. Opvallend: Lou Shields heeft zijn percussie zelf gebouwd van skateboards en gebruikt ook skateschoenen om ze te bedienen. Hij is behalve muzikant ook leraar en skateboarder. Zijn zang en liedjes zijn net wat muzikaler en minder swingend dan zijn voorganger. De stijl ingetogener met blues-, country- en rootselementen. De toeschouwers haken daardoor een beetje af en gaan met hun eigen schoenen lopen klooien. Toch weet Lou Shields ook een paar mensen te boeien, zo goed dat hij nog een toegift speelt en onversterkt nog een slotlied naast het podium.

Gezien: WanTwo Trash met Lone Wolf OMB, Lou Shield. Catch 22, donderdag 4 juni 2015