Roosbeef terug in Mezz met ‘Kalf’

Support-act een ‘lachertje’

Tekst & foto’s: Tessa Gorissen ,

Roosbeef draait al een lange tijd mee in de muziekscene. Na eerdere albums als Roosbeef en een samenwerking met onder andere Torre Florim van De Staat ging Roos Rebergen in Antwerpen wonen en voegde Vlamingen Tom Pintens en Tijs Delbeke toe aan haar band met drummer Tim van Oosten. Roosbeef is terug met het nieuwe album ‘Kalf’ en op zondag 22 februari kwam ze dat spelen in de Jupiler zaal van Mezz.

De avond begint met G de Singer-songwriter, een cabaretier uit Rotterdam. Met alleen een doos van een ‘Klassieke gitaarset’ komt hij het podium op en begint de show met een verhaal over zijn nieuwe beugel. Het publiek lacht erom, maar er hangt een gespannen sfeer. De menigte weet niet goed wat ze met de cabaretier aan moet. Tijdens het eerste nummer, waarbij hij de doos als gitaar gebruikt en heel vals met muziek van een iPod meezingt, ligt het publiek in een deuk. Toch blijft het lachen niet tot het einde van de show: mensen lopen de zaal uit voor een rookpauze of blijven verveeld op de trappen zitten. Een handjevol schatert het hele optreden door.

Dan is het tijd voor Roosbeef. Met zo’n 220 man in de zaal, begint zij de show. Het is al snel duidelijk dat singer-songwriter Roos Rebergen van alle markten thuis is. Ze is een kei in het schrijven van liedjes met aparte teksten, zoals in de nummers 'Twijfelaar' en 'Iets Te Veel Wijn'. Naast zang pakt ze ook haar gitaar of kruipt achter het keyboard. Ook de andere bandleden wisselen regelmatig van instrument. Zowel Tom Pintens (ex Zita-Swoon, Het Zesde Metaal) als Tijs Delbeke (Sir Yes Sir) bewijzen zich achter de toetsen. Interactie met het publiek is er in de eerste helft van de show weinig. Een man in het publiek roept ”Hallo”, waarop Roos ongemakkelijk "hallo" terug zegt en het volgende nummer aankondigt. De Nederlandstalige teksten maken daarentegen wel indruk op het publiek. Mensen lachen om de grappige en soms zelfs harde teksten of zingen zacht mee. Ook de nieuwe nummers lijken ze al aardig te kennen.

In de tweede helft van de show komen Roos en Roosbeef los. Ze begint wat grapjes te maken, praat met het publiek en lacht meer. “Torre van De Staat heeft me geleerd om te vragen hoe het met mijn publiek gaat. Maar daar ben ik op tegen, dus doe ik het ook niet.” Ook praat ze nog even over het optreden in de Velvet van vanmiddag. Daarna vervolgt ze haar show weer achter het keyboard. Tijdens de toegift wordt het laatste nummer verandert, waardoor de band even niet zo goed weet wat ze moeten doen. Maar dit is snel weer opgelost en vrolijk sluiten ze de show af. Om de avond goed af te sluiten nemen ze rustig de tijd om handtekeningen uit te delen en hun merchandise te verkopen.

Gezien: G de singer-songwriter, Roosbeef. Mezz, zondag 22 februari 2015.