Feestje met The Royal Engineers

Mezz Kleine Zaal vraagt om meer

Tekst & foto's: Tessa Gorissen ,

Pop, rock en een vleugje jaren ’70 met een moderne sound. Voeg dit samen en je hebt muziek van The Royal Engineers uit Utrecht. De zeskoppige band stond met hun voorjaarstour op zaterdag 21 februari in Mezz.

Met net iets meer dan twintig man publiek begint The Royal Engineers aan hun optreden. Vanaf de eerste minuut geeft de band alles met een glimlach van oor tot oor. Toch lijkt het publiek afwachtend. Een enkeling wiegt wat mee op de maat van de muziek, maar echt gedanst wordt er niet. En dat is nou net waar het deze band om gaat: voetjes van de vloer en dansen maar!

Naarmate de show vordert, komt er nog een aantal mensen de kleine zaal binnen. Ook zij staan nog een beetje onwennig bij de bar, wachtend op het sein om te bewegen. Dit blijft de band motiveren om het te blijven proberen. Na een aantal aanmoedigingen om mee te zingen en dansen, waarbij zanger René Geelhoed zelfs het publiek in loopt, lijkt het publiek wakker te worden. Een groepje vooraan begint te dansen en langzaam volgt iedereen. De kleine zaal verandert in een soort disco. Het publiek danst vrolijk op de up tempo nummers van The Royal Engineers. Armen zwaaien in de lucht en de heupen worden losgegooid. Ook de ballads, waaronder die over zijn goede vriend Willem, worden goed ontvangen. Mede door de gevoeligheid waarmee de nummers wordt gezongen. Dit geeft The Royal Engineers nieuwe energie. Vol overgave brengen ze de tweede helft van het optreden.

Dat René kan zingen, is vanaf het eerste nummer al duidelijk. Ook gitarist Rens Ouburg draagt zijn steentje bij aan de zang. Maar zeker de achtergrondzang van Butet Tamba en Simone Dekker moet niet vergeten worden. Met een zuivere zachte stem ondersteunen zij de band, waarbij ook een solo voor de meiden niet ontbreekt. Na ongeveer een uur beëindigt de band hun show, waarna het publiek om meer vraagt.

"Nog een liedje," galmt door de zaal en dit laat de band zich geen tweede keer zeggen. Met nog een toegift van twee nummers komt aan deze avond toch een eind. Band en publiek drinken voldaan nog een drankje aan de bar.

Gezien: The Royal Engineers. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 21 februari 2015.