Raggen tussen zombie-engelen, doodshoofden en flying V’s

Mezz haalt flinke thrash naar Breda

Tekst: Kyki Vermaire. Foto's: Emmelie Herwegh ,

Een mix van heavy metal, punk, snelheid en muzikale agressie oftewel thrashmetal. Donderdag 12 februari 2015 staan Bloodrocuted, Angelus Apatrida, Dr. Living Dead en Suicidal Angels klaar in Mezz om hun poorten naar de hel te openen.

Onze zuiderburen Bloodrocuted openen de avond. Inmiddels heeft deze band met diverse grote namen (o.a. Hammerhead, Bonded By Blood en Insanity Alert) het podium gedeeld. Tussen de banners staat zanger/leadgitarist Bob Briessinck samen met Jason Bond (gitaar) en bassist Daan Swinnen. Hiertussen is het drumstel van Gaëtan de Vos gepropt. Al met al oogt het nogal ‘vol’ en speelt de band voor een bijna lege Jupiler zaal. Ondanks de schaarse opkomst laat de band zich niet gek maken en speelt een set van ongeveer een half uur. 

Tijdens een korte pauze wordt het podium omgebouwd. Dit verloopt redelijk snel en vlekkeloos. “Make some motherfucking noise” voor de Spaanse Angelus Apartrida. Zij scoren hoog met het album ‘The Call’, invloeden van Iron Maiden en Judas Priest zijn hoorbaar, maar zeker niet storend. De strakke gitaarsolo’s en meeslepende, zware riffs van Guillermo Izquierdo en David G. Álvarez vullen de zaal. Gewapend met koptelefoon zorgt Víctor Valera voor strakke drums. De temperamentvolle old school thrashmetalband staat niet stil en zorgt voor beweging in de zaal zodat er eindelijk wat ‘geluid’ terug komt van het publiek.

De vier (doods)koppige thrash/crossover sensatie Dr Living Dead is druk bezig zijn eigen hoge verwachtingen waar te maken. De band zorgt voor meer interactie met het publiek, laat fans die vooraan het podium staan meezingen en beloont hen met een ‘boks’. Er wordt zelfs even gecheckt of een vrouwelijke moshpitter in orde is nadat zij ietwat wankel op haar benen staat en een mislukte crowdsurfactie wordt beloond met “You guys rule, gonna remember you!” Het publiek heeft het duidelijk naar zijn zin, hier en daar doet men een poging tot het creëren van een cirkelpit. Het blijft lastig met weinig mensen, maar het is overduidelijk dat er waardering is voor DRxMANIA, DRxTOXIC, DRxRAD en DRxSLAM.

De gordijnen sluiten zich en het Grieks is hoorbaar. Suicidal Angels maakt zich op voor het optreden. Van lol-trappende schoolband groeide de band tot een strakke en agressieve thrashmetal eenheid. Het drumstel dat de gehele avond verborgen onder een doek op het podium stond wordt eindelijk onthuld. Het zorgt direct voor meer ruimte op het podium met een symmetrische opstelling (bassist en gitarist zijn bijna identiek aan elkaar): zanger Nick in het midden met gitarist met aan zijn linker- en rechterzijde gitarist Chris en bassist Angel.

Strakke, vette tempowisselingen nemen het publiek mee in een helse reis. ‘Seed of Evil’, ‘Bloodbath’ en ‘Marching Over Blood’ zijn slechts een paar nummers uit de set. De harde snaredrum van Orfeas knalt door de zaal, de gitarist en bassist ontdoen zich van hun T-shirt en drogen hun bezwete bovenlichamen tussen de nummers door. Suicidal Angels speelt zoals verwacht: hard, strak en lekker agressief. "Suicidal fucking Angels, join the moshing crew!"

Gezien: Bloodrocuted, Angelus Apartrida, Dr Living Dead en Suicidal Angels. Mezz Jupiler zaal, donderdag 12 februari 2015