Tweede Surf & Turf wederom skate-garage feestje in Pier 15

Nancy Acid ontaardt in een soort van pre-carnaval

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

De tweede Surf & Turf op vrijdag 6 februari had weer twee garage rock ’n rammel bands naar het Bredase skatepark Pier 15 gelokt. Opnieuw konden gasten eerst een pasta van Smaaker nuttigen tot een uur of negen, waarna harde klanken rond half elf weer bezetting namen van de kantine. De eerste editie was een enorm succes en pogo-beuk-spektakel. Zou dat Dr. Duval en Nancy Acid ook lukken? De projector met psychedelische dia’s was er klaar voor, het rookkanon bleeft goeddeels uit.

Dr. Duval start, we zagen de vunzigste band van Bennekom pas nog tijdens Smurfin’ in Mezz in december waar Dr. Duval een stevige show gaf. Bassist Michiel is alwéér jarig vandaag en lijkt zo’n beetje bij elk optreden de sjaak. De vier claimen verder een reclamedeal met Durex gesloten te hebben voor single ‘Rubber Nights’ en zijn ook niet te beroerd nog een kleine toegift te spelen na alweer zo’n stevig en tof optreden. Net als in Mezz Kleine Zaal ademt de band energie. Je ziet dat de bandleden veel plezier hebben in optreden en het maken van keiharde garagerock, met sixties invloeden en een vrijwel constante galm op de microfoon van zanger/frontman Bob. Dr. Duval elke twee maanden in Breda? Laat maar komen!

Nancy Acid is een garage en lo-fi-duo uit Amsterdam. Ze maken ook pop en punk. De huidige profielfoto van Nancy Acid op Facebook is een plaatje van Bart Simpson zonder pupillen die zegt “I do what I feel like.” Bart on acid. En toevallig heet degene die de stem van Bart Simpson insprak Nancy Cartwright. Coole profielfoto dus. ‘Kev’ op gitaar en ‘Ef’ op drums spelen als tweede, vooral omdat ze vanavond eerst in Utrecht nog een voorprogramma speelden voor Wax Witches. De opbouw in Breda duurt ook wat lang, waardoor het pas na half een is als Nancy Acid start.

Nu ontluikt ook de echte drukte die Surf & Turf de vorige keer was. ‘Nachtburgemeester’ Bonk is ondertussen in vol ornaat binnengekomen met wat van zijn gevolg en die hebben al een slokje op. Wat doen al die mensen op het podium? De drum stutten oké, maar suffe, halfdronken selfies maken, krukken de lucht in steken en een nachtburgemeester die of de tekst lijkt te kennen of gewoon zin heeft dom te brullen in een microfoon. Wat ook weer opvolging vindt. Het grote, onbeholpen dansen dat voor pogoën door moet gaan, gaat ook los alleen nu met iets meer struikelaars op de houten vloer van de Pier 15 kantine. Hier wordt een voorschot genomen op carnaval, met Nancy Acid als scherpe, voortploegende band met soms ultrakorte nummers. Goede set, maar niet wereldschokkend, wel ruim voldoende om van Surf & Turf opnieuw een feest te maken.

Gezien: Surf & Turf met Dr. Duval en Nancy Acid. Pier 15, vrijdag 6 februari 2015.