Belgische Newmoon doet ramen trillen in Mezz

Verslag vanuit kleine zaal van Mezz

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Met slecht één EP van drie nummers op zak komen de Vlaamse heren van Newmoon naar Breda voor een eigen show. Het merendeel voortkomend uit hardcoreband Midnight Souls is klaar voor een stap in een andere richting. Mezz programmeert ze onder de noemer ‘Unknown Pleasures’, de spannende randjes van de indie. En dat is Newmoon naar eigen zeggen met hun shoegaze, dreampop en indiemuziek.

Shoegaze is dan misschien wel het meest nadrukkelijk aanwezig, als we het dan toch in een hokje willen plaatsen. Om 21:00 uur trapt Newmoon af op deze vrijdagavond en het is vanaf het begin af aan opbouwend, hard en één geheel. Aan alle nummers kan je zo een eigen betekenis geven, want deze zuiderburen houden het nogal abstract en mysterieus. Er komt één grote golf met geluid over het publiek heen, waarbij instrumenten en zang nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Onmogelijk om niet ondergedompeld te worden.

Contact met elkaar en met het publiek hebben de muzikanten niet echt. De grond en de versterkers worden daarentegen grondig bestudeerd. Het gaat dan ook vooral om de muziek, waarbij het minimale licht en de vele rook dit nog eens extra benadrukken. Het publiek, waaronder een paar verdwaalde carnavalsgangers, blijft de gehele tijd vol overgave kijken en lijkt overrompeld te worden door de wall of sound die de band produceert met drie gitaren, één bas en drums.

De zaal kan misschien iets voller, maar de heren mogen zeker niet klagen met de opkomst vanavond. Na een kleine drie kwartier is het optreden echter alweer voorbij en start de band na het slotakkoord direct met afbouwen. Erg jammer van de korte duur, alhoewel het voor de mensen zonder gehoorbescherming in de zaal misschien maar beter was.

Gezien: Newmoon. Mezz, Kleine Zaal, vrijdag 6 februari 2015.