Meer metal in Mezz met The New Dominion en MaYaN

Metal in stijl en met een boodschap

Tekst: Kyki Vermaire ,

Donderdagavond 30 januari was de grote zaal van Mezz weer gevuld met metalheads. The New Dominion en MaYaN, stonden klaar om de zaal op zijn kop te zetten en te knallen.

De zaal is voor een gedeelte gevuld. The New Dominion betreedt het podium in stijl. De mannen slaan hun eerste akkoorden aan en zanger Bart springt op het podium en zet gelijk zijn keel open. Met ontbloot bovenlichaam grunt hij zijn longen uit zijn lijf. Het is leuk om te zien dat de bandleden uit hun dak gaan, het publiek blijft echter achter, ze ogen kalm. Mensen hangen aan de bar met een biertje en kijken van een afstandje naar het geweld dat op het podium staat. Wij gunnen de mannen een moshpit  vol slammende metalheads, maar het blijft redelijk rustig. Het lijkt erop dat Bart dit door heeft en probeert de fans erbij te betrekken. Gaandeweg wordt het publiek enthousiaster en gaan de handen de lucht in en zingen en grunten de gasten mee.

De band staat hun ‘mannetje’ op het podium. Yuma drumt lekker door en houdt zijn dubbele bass zoals wij het graag zien, strak! Af en toe doet Bas een stapje terug op het podium, hij staat achter op het podium op een verhoging. Zo blijft hij eyecatcher, maar geeft hij de overige bandleden genoeg credits. Het mag duidelijk zijn dat er in deze heerschappij geen gebrek is aan volume en kracht. Toch is na een tijdje onze aandacht verzwakt en zijn het vooral de indrukwekkende tatoeages en spierbundels  die ons intrigeren.

Na een korte pauze betreedt MaYaN het podium. Het album ‘Antagonise’, gereleased op 31 januari, geeft de band een reden om weer volop te touren. De band wordt aangekondigd als symphonic death metalband en heeft vanavond een nieuwe gitarist: Merel (Purest of Pain), een kleine blonde dame met razendsnelle vingers harde, strakke riffs uit haar paarse gitaar jankt. De komende shows zal zij de band versterken en dat zij keihard is mag duidelijk zijn! Vanavond, maandag 3 februari, kondigt Mayan aan dat Merel permanent haar plek mag innemen.

Ze wisselen grunts (Mark) af met melodieuze vrouwelijke klanken (Laura) en Henning geeft de band kleur met zijn zang. Het is een show waarbij de aandacht vastgehouden wordt, opeens verschijnt er een violist op het podium en komt er een tweede dame op die haar geluid presenteert. Al met al een mooi plaatje om naar te kijken en zeker de moeite waard. Het album ‘Antagonise’ gaat over de huidige samenleving met controle, angst en indoctrinatie, een wereld vol spionage en geheimen die steeds eenvoudiger te onthullen zijn. Misschien hebben wij allemaal onze geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen en willen wij dat graag zo houden. Hechten wij waarden aan privacy en respect. Metal met een boodschap; mooi.

Gezien: The New Dominion, MaYaN. Mezz, donderdag 30 januari 2014.