Kalle Mattson verbaasd over enthousiast publiek

Een intiem concert, perfecte muziek voor de zondagmiddag

Tekst: Dominique Antonissen ,

De Canadese singer-songwriter Kalle Wainio is de man rondom de folk-rockband Kalle Mattson. Hoewel hij het liefst met zijn hele band naar Europa was gekomen, probeert Kalle het eerst met zijn zeker zo muzikale compagnon JF. Een intiem concert dus, met liedjes à la Bob Dylan waar het publiek in Mezz Kleine zaal aandachtig naar weet te luisteren. Kalle uit zich verbaasd over het enthousiasme van het publiek en het aantal mensen dat binnendruppelt voor zijn show.

Het is hun vijfde dag in Nederland, en pas het derde optreden in Europa. In deze vijf dagen hebben zij hun muziek laten horen in de steden Haarlem en Utrecht. Mezz in Breda is ook bevoorrecht Kalle Mattson te mogen begroeten, want wat een muzikaliteit en aangenaam geluid produceert dit duo. Normaal gezien bestaat de band uit een vijftal muzikanten, maar voor deze eerste toer door Europa besloot de band een intieme try-out te houden. Kalle Wainio, zanger, gitarist en ‘leader of the band’ samen met zijn muzikale vriend JF.

Om half vijf start hun optreden in de kleine zaal van Mezz. Het aantal mensen is dan op een hand te tellen. Na het eerste nummer is het al meteen dubbel zo druk. De sfeer in de zaal is goed, iedereen luistert aandachtig naar de muziek. De opbouw van de nummers is dan ook slim gekozen. Het begint vrij klein en tegen het eind spelen Kalle en JF steeds een beetje harder. Misschien omdat zij hun passie en enthousiasme niet kunnen onderdrukken , of omdat het publiek hierom vraagt. Kalle kan het zelf maar amper geloven. Halverwege de set haalt hij voorzichtig zijn mobiele telefoon tevoorschijn en maakt een foto als bewijsmateriaal voor het thuisfront.  “Anders gaan ze me nooit geloven”, zegt hij. Ook is hij verbaasd dat er zoveel mensen op zondag naar liedjes komen luisteren die “niemand hier ooit eerder heeft gehoord.”

Kalle Mattson is geïnspireerd door Bob Dylan. Dat is duidelijk vanaf het begin en daar heb je geen popencyclopedie voor nodig. Niet alleen qua liedteksten, maar de totale uitstraling en het stemgeluid van Kalle laten zien waar de inspiratie vandaan komt. En toch, als je goed luistert naar de teksten blijkt dat hij wat minder zwaarmoedig is. Ook lijkt Kalle meer een wereldknuffelaar dan een wereldverbeteraar en hij is zeker geen Dylan-imitator. De eigen stijl is pakkend en fris. De vraag is ook of Bob Dylan een knoppen draaiende trompettist naast hem op het podium had kunnen hebben. Hij was zeker jaloers geweest op de zuivere en beheerste tonen die JF door de liedjes heen borduurt. Van het elektronische geluid van zijn sequencer zou hij waarschijnlijk minder gecharmeerd zijn. Maar ach ‘Times they are a-changin’ en dat is maar goed ook! Als het aan Kalle Mattson ligt, komt de complete band terug naar Mezz Breda in april. Houd de agenda dus goed in de gaten.

Gezien: Kalle Mattson. Mezz Kleine zaal, zondag 19 januari 2014.