‘Mijn Faust’, Goethe meets Tom Waits en de oude machines van De Staat

Première Schippers&VanGucht in Chassé

Aankondiging: Daniël Hereijgers ,

Aanstaande vrijdag 24 januari gaat in Chassé de voorstelling ‘Mijn Faust’ in première. Muziektheater met muziekmachines en videoprojecties. Zo wordt de machine die audiomachinist Geert Jonkers uit Gilze-Rijen bouwde voor het album ‘Machinery’ van De Staat, en die centraal stond in hun tournee, gebruikt in deze voorstelling. Het is volgens de in Breda gevestigde theatermakers Schippers&VanGucht “een moderne bewerking van Goethe, maar dan wel op zijn Tom Waits.”

In ieder van ons zit een donkere kant, dat constateerde Goethe twee eeuwen geleden in zijn meesterwerk Faust. Vandaag de dag blijkt meer dan ooit dat hij gelijk heeft. Daarom brengen Vlaamse en Nederlandse makers de vertelling op de planken, maar dan wel stevig onder handen genomen met muziek uit zelfgebouwde machines, een decor van videoprojecties en fysiek spel. Schippers&VanGucht werken behalve met Jonkers ook samen met muziektheatergroep BOT, de Vlaamse actrice Sanderijn Helsen en filmmaker Douwe Dijkstra.

Schippers&VanGucht: “In tijden waarin alles te koop is, kunnen slechts weinigen de verleiding weerstaan om te verlangen naar meer, meer en meer. Sla een krant open en je ziet de gevolgen. In 'Mijn Faust' willen we verbeelden welke prijs we daarvoor betalen en waarom we tegelijkertijd niet anders kunnen.” Vrijdag vanaf 20:30 uur in het Chassé Theater. Wie daarna toch nog meer wil, meer cultuur, kan genieten van de Cultuurnacht Breda.