My Propane en ReVamp met een rockharde avond in Mezz

‘Modern Violent Gentleman’ en ‘Wild Card’ twee albums die weer ouderwets rocken

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Edwin van de Rijke ,

De grote zaal van Mezz stond vrijdag 17 januari in het teken van zware metal. My Propane en ReVamp zorgden voor een spectaculair optreden en brachten ouderwets harde rock terug in Breda. Gehoornde vuisten, zwarte kleding en legerkisten vulde de zaal en rondslingerende haren zorgden dat het plaatje compleet was. Een gemêleerd publiek, jong en oud, maar allen met één missie: flink rocken!

My Propane bracht in november 2013 het debuutalbum ‘Modern Violent Gentleman’ uit. Een titel waar misschien een vraagteken bij gezet kan worden, maar zodra de band op het podium stond en de eerste gitaarriffs een feit waren, knalde zij erop los. Harde muziek, een sound waar wij van houden. Met een zanger die het publiek kan bespelen, stoer en toch op een sexy manier. Met zijn voet op een monitorbox geleund keek Valerio de zaal in en deed uitspraken zoals “You guys look so sexy tonight.” Zij gaven iedereen wat er van hen verwacht werd. En ja My Propane, “You guys look sexy too.” De band, zoals zij op de website vermelden, wil het ouderwetse rockimago enigszins terugbrengen en met dit optreden zijn zij daar ruim in geslaagd. Een goed samenspel, strakke en harde riffs met een harde bass. Muziek die je trommelvliezen liet trillen, een geslaagde set. Helaas maar van korte duur. Hopelijk staan de mannen de volgende keer als hoofdact te rocken.

De hoofdact van de avond wordt aangekondigd als ”The almighty ReVamp” en daar was geen woord van gelogen. Nadat het drumstel aanzienlijk werd uitgebreid en de banner van ReVamp verscheen, werd de zaal nog meer gevuld met fans. Blijkbaar had fanclub ‘Sweet Curse’ een fanmeeting en dit zorgde ervoor dat publiek vanuit Finland, Duitsland, Frankrijk en uit de rest van Nederland naar de Parel van het Zuiden was gekomen. Die fans werden beloond met het nummer ‘Sweet Curse’. Floor Jansen kennen wij natuurlijk nog van After Forever en Nightwish. In de loop der jaren heeft zij haar sound vergroot en er is niets  wat de leadzangeres niet kan. Een krachtige vrouw met een dijk van een stem. Ze liet een diepe rauwe grunt horen en wisselde dit af met haar sensuele zang. Er werden ‘oude’ nummers gespeeld en nummers van het nieuwe album ‘wild Card’. Het publiek ging uit zijn dak en de fans werden zoals gezegd ruimschoots beloond. De gitaarsolo’s waren strak, snel en hard. Het was mooi om te zien hoe de band samenwerkt. Ze hadden vooral veel plezier op het podium en ramden er flink op los. Als vrouw tussen de mannen deed Floor zeker niet onder met headbangen en wisselde dit af met haar verleidelijke, al op haar onderlip bijtend, blikken en bewegingen. Tussen de nummers door praatte Floor de set aan elkaar en deed dat met klasse. Een mooie interactie met het publiek en het ouderwetse headbangen was weer terug in de zaal.

Beide bands speelden zaterdag een prachtige set en bezorgden iedereen een rockharde avond. ReVamp en My Propane zijn zeer zeker aanraders, voor iedereen die van een stevig staaltje metal houdt.

Gezien: My Propane, ReVamp. Mezz, vrijdag 17 januari 2014.