Laura Jansen voelt zich thuis in Breda

Verslag MC Fit en Laura Jansen in Mezz

Tekst & foto’s: Sanne van Hassel ,

Geboren in Breda, maar vanavond geeft ze toch echt pas haar allereerste concert in de Brabantse plaats. Laura Jansen woont al tien jaar in Amerika en is zo nu en dan ook in Nederland te vinden. Met twee albums op zak tourt ze nu met een intieme show door Nederland, waarbij ze tussendoor ook nog eens heel de wereld overvliegt om mee te spelen met dj Armin van Buuren. Het gaat dan ook erg goed met de zangeres.

Glen Faria, oftewel rapper MC Fit van Flinke Namen, doet het voorprogramma deze tour. Verrassend, omdat de muziekstijlen van Laura Jansen en MC Fit ver uit elkaar liggen, maar ergens logisch doordat ze samen een nummer opnamen. Hoewel slechts een handjevol mensen hun hand opstak toen de Amsterdammer vroeg of men wel eens naar hiphop luistert, kreeg hij de zaal verrassend genoeg toch mee. Vooral de persoonlijke verhalen over bijvoorbeeld zijn jeugd en zijn zoon zorgden ervoor dat de zaal sympathie kreeg voor de rapper. In het begin misschien wat aarzelend, maar op tegen het einde van de show gingen toch echt alle handen de lucht in.

Tijd voor de hoofdact. Laura Jansen begint alleen achter haar piano en de gesprekken in de zaal lopen langzaam op zijn eind. Na het openingsnummer vertelt Jansen meteen over haar relatie met Breda, over hoe bijzonder het is om er nu eindelijk eens een concert te kunnen geven. Het concert is zoals verwacht. Jansen achter haar vertrouwde piano, die lieve liedjes zingt met haar heldere stem. Niet verassend, wel erg mooi. De volle zaal luistert dan ook zo aandachtig, dat ze op een moment zelfs twijfelt of het nog wel leuk genoeg is. Ze wordt alleen begeleid door JP Hoekstra op gitaar en Wouter Rentema op drums, wat er voor zorgt dat ze het erg klein houden vanavond. Even verlaat ze het podium door op een ukelele een nummer te spelen tussen de mensen in, waarbij ze ook nog eens verrast wordt door haar oude buurman. Ook MC Fit mag uiteraard niet ontbreken in de set en samen zingen zij het nummer ‘Stapje Terug’.  De zangeres voelt zich vanavond erg thuis in Breda en dat is ook precies de sfeer die deze zaterdagavond omschrijft. Haar wens om eens te crowdsurfen houden we nog maar te goed dan.

Gezien: Laura Jansen. Mezz, zaterdag 11 januari 2014.