Breda Barst '12: de Block Party-zondag

Rustige middag met als hoogtepunt de locals van VKTE

Tekst: Piet van den Boer; foto's: Cerafil ,

Ook op de zondag hebben we 3voor12's Piet en Ricardo bij het Block party-podium geparkeerd. Laptopje en bakkie pleur d'r bij, we zien het wel verschijnen, jongens! Leest u vooral verder.

De zondagmiddag

Het is half twee en dj ViezeRik opent de zondagmiddag op de Blockparty-stage. Het is prima weer en de relaxte oldskool hiphop-beats klinken aangenaam. Rondom de Blockparty zijn vandaag meer activiteiten, zo staat er een skateramp die vanaf de opening goed bezocht wordt. Ook is er een hypnotiseur aanwezig die op veel publiek mag rekenen.

De sfeer is gemoedelijk en dat blijft ook zo wanneer dj Swingmar het stokje overneemt. Wanneer het publiek langzaamaan begint toe te lopen, verschijnen er ook een paar jonge B-boys voor de stage om hun kunsten te vertonen. Nadat Swingmar ook een uurtje heeft gedraaid, neemt de dj van Risskant het over. Hij gooit er meteen de nodige nederhoptracks in, die deze middag maar spaarzaam te horen waren.

Om 16.00 uur is het dan eindelijk tijd voor de eerste liveact. Risskant is overgekomen vanuit Dordrecht en heeft een paar vrienden meegenomen. Het eerste half uur is dan ook voor Ten-Minus en Sicktram, die het publiek mogen laten zien dat zij het podium waard zijn. Helaas voor hen zijn er vanaf het begin problemen met het geluid. De microfoons doen het regelmatig niet, waardoor de rappers soms raar staan te kijken omdat het publiek hen niet hoort.  De eerste keer weet Ten-Minus dat nog aardig op te lossen met een a capella, die uiteindelijk resoluut wordt afgekapt door de dj die besluit er een beat doorheen te gooien.

Deze chaos gaat het hele optreden door en ook bij de set van Risskant blijven de problemen met het geluid en de dj voortduren. Helaas brengen de rappers ook geen hoog niveau, waardoor Risskant het optreden moet redden. Doordat zijn tracks wat meer bekendheid genieten lukt dit hem ten dele, maar het beste is duidelijk tot het laatst bewaard: Skenkie. Deze Eindhovenaar mag twee tracks doen en geeft zijn vrienden meteen een lesje in rapskills. Een strakke delivery, funky flow en een krachtige stem zorgen ervoor dat hij het publiek meteen overtuigt. Vooral de track 'Koppenopenneer' doet het erg goed. Een mooie afsluiter waarmee het publiek opgewarmd is voor de volgende act.

Die volgende act is er niet zomaar één. De Bredase groep Van Kwaad Tot Erger is al een tijdje uit elkaar, maar heeft speciaal voor deze gelegenheid besloten om nog één keer gezamelijk op te treden. Fotosynthese, Timmietex, Tjerkovara, ViezeRik, Ben Jur en Eppo worden warm verwelkomd door het Bredase publiek. De heren hebben een gevarieerde set in petto, waarin ook veel solo werk wordt gedaan. Nadat Timmietex en Tjerkovara voor de tweede keer dit weekend Chuck & George spelen mag ook Fotosynthese een paar tracks van zijn album 'Los' spelen: in de golven brengt nog even de echte zomervibe terug en op 'Het Werd Tijd' krijgt ook Eppo een paar bars de ruimte. Halverwege de show pakt Tjerkovara de mic en brengt het nieuws dat hij met zijn eigen EP ‘Kom Niet Testen’ komt, waarna  ook hij een solotrack doet.

Deze verzameling van solotracks wordt mooi aan elkaar gelijmd door een aantal classic VKTE tracks, die het ook nog steeds goed doen bij het Block Party publiek. Het is duidelijk dat de heren ondertussen veel podiumervaring hebben, want de show zit strak in elkaar. Het verveelt geen moment, maar wordt ook nooit onoverzichtelijk zoals in het verleden nog weleens gebeurde. (PdV)

De avond

Van 18.00 tot 19.00 uur mag Het Verzet de avond inluiden als laatste hiphop act van de dag. De 7-koppige Heerlense formatie doet dat vol energie, waarbij het erg druk is op het kleine podium. Alhoewel het Blockparty terrein redelijk is leeggelopen na het optreden van VKTE, weet Het Verzet de aanwezige mensen te boeien met rauwe oldskool beats en meertalige raps. Engels en Nederlands worden moeiteloos afgewisseld door de heren en het tempo van de raps ligt erg hoog. Het is te zien dat men al een tijdje bezig is, want de rappers zijn goed op elkaar ingespeeld.

De eerste dj van het avondprogramma is er één die al eerder is langsgeweest. Nadat Dubsik op de zaterdagavond de tent compleet heeft verbouwd, mag hij zijn kunstje op de zondagavond nog eens herhalen. Helaas voor hem is het érg rustig bij het Blockparty podium, al weerhoudt hem dat er niet van compleet los te gaan achter de dj-booth. Met een set die voornamelijk gestoeld is op keiharde hiphop beats met een vleugje dubstep en grime weet hij in een uur tijd het veldje weer redelijk vol te spelen.

Ook Lounga, de tweede dj van de avond, is op de zaterdagavond al langsgeweest. Hij pakt het vandaag echter helemaal anders aan. Met twee mc’s (waaronder Dubsik) die zijn set van de eerste tot de laatste minuut begeleiden krijgt het meer weg van een live act dan een standaard dj set. De dubstep met veel breakbeat invloeden worden begeleid met complete raps door beide mc’s, wat zeker een meerwaarde heeft.

Voor een nog steeds prima gevulde Blockparty neemt nu Frizzle de draaitafels over. Zijn mix van keiharde rave, techno en drum'n bass is een groot succes. Nadat ook de Bulgaarse Cooh het dak er nog eens heeft afgeblazen mag één ding duidelijk zijn. De Blockparty zondagavond is geslaagd.