Breda Barst '12: zaterdag in De Spaanse Kraag

Met The 101's, Oathbreaker, New Pokerface en Wasted Bullet

Redactie 3voor12/Breda ,

Oorplugs in, dit is De Spaanse Kraag, voor al uw metal, hardcore en ander beukwerk. Elk jaar een klein festival op zich, met altijd een broeierige bomvolle tent en altijd een meer dan prima programmering. Dit jaar komen de Brabanders van The 101's en het snoeiharde Oathbreaker uit België, speelt Breda's (oké, en Tilburg) trots New Pokerface hun aller- allerlaatste show en upcoming talents Wasted Bullet zien waarom de hype waar is. Haal bier, rock on!

The 101's

Deze Brabantse jongemannen zijn al langer bij elkaar dan menig getrouwd stel en hebben ondanks hun jonge leeftijd al een indrukwekkend cv. Dat de band blijft groeien, bewijzen ze in de Spaanse Kraag. Nog altijd enthousiast schreeuwt zanger Andy de longen uit zijn lijf. De songs hebben aan diepgang gewonnen en er is goed gewerkt aan de meerstemmige vocalen. Daarnaast is de show zeer explosief, getuige de moshpit die vooraan ontstaat. De band laat zich niet snel uit het veld laat slaan, zo blijkt als het drumpedaal van de drummer kapot gaat. The 101's spelen lachend door. De mededeling dat er cd's te koop staan wordt met gejuich ontvangen, al volgt snel de mededeling dat deze al zijn uitverkocht. The 101's doen aan klantenbinding. Prima show, hopelijk gaan ze nog jaren door. (AdV)

Oathbreaker

“Dankuwel,” zegt Caro Tanghe bedeest, nadat het publiek in De Spaanse Kraag zijn aandacht erbij weet te houden tijdens een sfeervolle interlude. De Belgische is een fragiel, verlegen meisje, een meisje dat je voorstelt als bibliotheekmedewerker, of zoiets. De band bracht vorig jaar zijn debuutplaat ‘Mælstrøm’ uit op het prestigieuze Deathwish Inc-label (Boysetsfire, Rise and Fall, Converge), en dan weet je dat je geen gevoelige luisterliedjes gaat horen. Wanneer de band opener ‘Origin’ inzet, blaast de terrorscream van Tanghe je trommelvliezen aan flarden.  Is dit hetzelfde meisje? Hier kan je beter mee zuipen dan mee knokken, zou ondergetekendes grootvader hebben gezegd. De muziek is eigenlijk vlees noch vis: voor metalheads zal dit te punk zijn, voor de hardcoreliefhebber te metal. Het spel is over het algemeen rommelig en ook het geluid laat te wensen over: de band produceert een muur van geluid, maar klinkt desondanks dun en vlak in de mix. Gitarist Lennart Bossu is een dermate veelzijdige gitarist dat hij de boel bij elkaar houdt, en ondanks dat op dit tijdstip De Spaanse Kraag niet zo broeierig en propvol is als normaal, onstaat er toch een bescheiden moshpit. Het redt het optreden van Oathbreaker. Maar wie dit heeft gemist, heeft geen legendarische show laten schieten. (RvE)

New Pokerface

Voor deze allerlaatste keer is de Spaanse Kraag afgeladen vol. Buiten, zowel links als rechts, staat een rij om nog binnen te kunnen. Gelukkig is er achterin de tent nog een plek vrij waar geen crowdsurfende toeschouwers neervallen. Het is zonde om te zien dat Breda wéér een band kwijtraakt die ietwat boven het maaiveld uitsteeg. Wellicht ligt daar ook meteen de druk. Het moeten presteren? Zonde, want New Pokerface laat andermaal zien dat het een zeer geroutineerde punkmachine is. Terug naar de show dan. Strak, hard en allemaal binnen het verwachtingspatroon. De fans hebben het uiteraard al meerdere keren gezien, maar toch blijft het boeien. Dat is ook de reden dat New Pokerface onderscheidend is. Vanuit het oefenhok naar Barst. Eigenlijk is het mooi
geweest zo. Repeteren, lokale shows, nationaal, terug naar Breda en het verhaal afsluiten. Opnieuw een band met potentieel is heengegaan. Zanger Tim is er zichtbaar geroerd door. Terecht. (IK)

Wasted Bullet

Welkom in speeltuin De Spaanse Kraag. We gaan na New Pokerface verder waar we gebleven waren en de grote en kleine jongens kunnen opnieuw hun lol op. Er wordt gebeukt en van het podium gedoken en zelfs de gitarist van Wasted Bullet moet met een handje naar de grond. Beveiligers grijpen in als er mannen op de boxen klimmen. Als er iemand bijna door het zeil aan de zijkant voor het podium wordt geduwd, is het optreden voorbij. Niks ten nadele van Wasted Bullet, zanger Robbert vraagt nog om het gezellig te houden, maar het baat niet. De show stopt een kwartier voor planning. Qua melodieuze hardcore en spontaniteit loopt het goed en ook qua reputatie is Wasted Bullet goed bezig. De band gaat toeren in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en heeft een sponsordeal met Vans. En ook in Breda zijn de fans blij, ze hadden alleen een kwartiertje meer kunnen hebben. (DH).

Redactie 3voor12/Breda:

Schrijvers: Auke de Vries, Robin van Essel, Ivo Koenen, Daniël Hereijgers
Fotografen: Ilse Zwakke, Magnus Gommers, Ilse Zwakke, Daniël Hereijgers