Breda Beats 2012: de zaterdag

Redactie 3voor12/Breda ,

Het Kasteelplein is traditiegetrouw weer als dansplein ingericht. Wat ook elk jaar weer hetzelfde is, is dat het er pas laat echt volloopt. De verwachtingen zijn hoog, want de bekende uit Breda afkomstige dj Palmbomen komt langs.

Toch staan er bij de dj’s van Disco 101, die de zaterdag mogen openen, al enkele bezoekers. Wellicht hebben zij deze mannen al eens aan het werk gezien tijdens de Disco 101 avonden in het Mezz Café. Het plein nodigt vandaag sowieso meer uit. De opzet is net iets veranderd, waardoor er meer ruimte is, maar tegelijkertijd ligt het podium meer ‘in de loop’. Bezoekers hoeven nu niet achter het podium langs, maar kunnen nog een stukje meepakken wanneer ze richting de stad lopen. Het podium zelf is wat meer schuin geposteerd, zodat er niet tegen de zon in gekeken hoeft te worden.

Bij Mozaïque is het plein al weer een stuk voller. De energie dat dit duo uitstraalt, werkt aanstekelijk en zorgt voor de eerste echte bewegende toeschouwers. Wie de afgelopen maanden niet in de Boulevard is geweest, zal Mozaïque niet kennen. Diegene die dat wel is, behoeft geen verdere uitleg als de ene na de andere electroknaller wordt opgevolgd. De platenkeuze wijkt niet bijster veel af van een standaard donderdagnacht en daarin zit ook meteen de kracht van dit tweetal. Hoezeer ze ook hun best doen, echt losgaan doet het nog niet.

Palmbomen brengt daar meteen verandering in. In oktober wordt zijn eerste full length album in Amsterdam gepresenteerd, vandaag is het een anderhalf uur durende dj-set op Barst. Kai Hugo, alias Palmbomen, start met redelijk toegankelijke platen a la Daft Punk (met een vette overgang naar Doe Maar) en beweegt langzaam maar zeker richting de oudere new-wave/disco. De plaat Moscow Disco van Telex is eigenlijk wel typerend voor de gehele set; dansbaar en funky in het begin, langzaam en groovend op het eind. Dat eind wordt halverwege zijn tweede uur al ingeleid met flarden uit het album ‘Modular’. Als daarna het tempo nog verder naar beneden wordt teruggeschroefd is verwarring het eerste dat het op dat moment goed gevulde veld te binnen schiet. Wanneer de tempowisseling geaccepteerd lijkt, wordt het dansritme er op aangepast. Het vooruitkijken naar de albumpresentatie is begonnen met deze ontwikkeling.

Cinnaman

Het is daarna aan Cinnaman om het publiek op te warmen voor Ben Ufo. Of een vervanger van diezelfde. Het tempo gaat meteen de hoogte weer in en zichtbaar wordt hier niet volledig gehoor aan gegeven. Het veld stroomt aardig leeg, redelijk te verklaren omdat het ook etenstijd is of geweest is. Cinnaman is niet wat de link tussen Palmbomen en de afsluiter zou worden. Echter, die afsluiter zal er nooit echt van komen omdat Ben Ufo inmiddels heeft afgezegd. Volgens Twitter omdat ‘zijn ufo het niet deed’. Het is erg jammer, ook omdat Ben Ufo ook de afterparty in Mezz mede zou komen verzorgen. Vervangers Sexy Tim en Gustav Goodstuff doen hun best om de Brit te doen vergeten. Dat lukt uiteindelijk. Het publiek is inmiddels zo klaar voor een feestje, dat alles wat de mannen draaien goed valt. Ondanks het gemis van de gedroomde afsluiter, komt de avond op Beats tot een bevredigend einde.

Redactie 3voor12/Breda:

Schrijvers: Auke de Vries, Ivo Koenen
Fotograaf: Ilse Zwakke