Breda Barst '12: zaterdag op het Amstelpodium

Redactie 3voor12/Breda ,

Eèèèn de kop is eraf! Het is drie uur 's middags, het kwik in het Valkenberg staat op een aangename 20 graden en de koffieconsumptie ligt backstage al ver bovengemiddeld. Ideale omstandigheden voor het leukste gratis festival van Nederland! 3voor12 doet het hele weekend verslag. In dit artikel: de zaterdag op het Amstelpodium. Met voorronde-winnaars Julian Edwardes en Awash, de Rotterdamse retro'ers van The Kik, de Belgen van Creature With The Atom Brain en de Haagse feestbeesten van Splendid.

Julian Edwardes

Julian Edwardes en zijn drummer Wouter zijn wellicht even geschrokken nadat zij de podiumindeling voor Barst zagen. Via de voorrondes op Breda Barst en weggezet op het Amstelpodium als opener. Vijf minuten voor originele aanvang is er nog slechts een tiental wachtenden te zien. Wanneer Edwardes uiteindelijk iets te laat opent met een Korg-intro is er al een boel meer volk op de vlonders aanwezig. De eerste kennismaking verloopt rommelig. Het geluid is niet volledig en het doel van de eerste plaat is niet geheel duidelijk, aangezien het abrupt stopt en totaal niet in lijn is met de rest van het optreden. Analoge synths, sequences en loops. Aangevuld met digitale (?) beats en live-drums. Niet wat je verwacht van een opener op Barst, wel heel erg vet. Na een minuut of tien kiest Edwardes een kruising tussen Nicolas Jaar en Nosaj Thing. Op het gehoor lijken de verschillende lijnen niet te passen, maar wanneer je de afzonderlijke loops meer aandacht geeft, valt het toch allemaal ineen. Het meer T-Raumschmiere-esque tweede hoofdstuk is chaotisch, dansbaar en erg strak. Meerdere malen komt de stagemanager van dienst aangeven dat het nu echt genoeg is geweest. Hong Kong Dong is inmiddels begonnen op het hoofdpodium en sijpelt al door de rustmomenten van Julian Edwardes die onverstoorbaar de show afmaakt. Tof begin van Barst. (IK)

The Kik

Met The Kik heeft Breda Barst de eerste hit te pakken. Strak in het pak gestoken trappen de Rotterdammers af met hun single ‘Springlevend’ en ze hebben het park meteen goed in hun greep.  De kersverse huisband van De Wereld Draait Door doet goede zaken met hun sixties beatpop waar je moeilijk níet van kunt houden. Hitje ‘Simone’ wordt al goed meegezongen en voorzichtige festivalgangers wagen een eerste dansje. De zon prikt door de bomen terwijl een ode volgt aan de lager wal geraakte wielrenner Willem Koopman. “Wie houdt er van ordinaire muziek?”, vraagt zanger Dave von Raven als hij ‘Kom terug naar mij’ aankondigt, een nummer waarmee ze hopen in de programmering van het Tros Muziekfeest op het Plein terecht te komen. Met een beetje geluk zien we The Kik binnenkort dus tussen Gerard Joling en Jan Smit terug op de Grote Markt, maar tot die tijd kan Breda teren op de herinnering aan dit prima optreden. (NV)

Awash

Trots vertelt zanger Geert van der Burg van Awash dat hij vandaag een thuiswedstrijd speelt, als Bredanaar in een Bredaas/Tilburgse poprock-band. "Dus kom gerust een beetje dichterbij in mijn voortuin." Het optreden van Awash loopt gesmeerd, zoals altijd. De band geniet misschien iets meer dan normaal. De winst in de voorronde voelde voor Van der Burg en consorten als een beloning voor jaren hard werken. En zo blij als de band was bij de voorrondes van Breda Barst, zo loopt ook het optreden vandaag. 'Falling Down', 'Sweet Josephine' en 'Hold On', waarbij Van der Burg met minimale begeleiding van pianist Maarten de Raad de aandacht weet vast te houden, de songs werken ook op Breda Barst. Maar dat had 3voor12/Breda natuurlijk al kunnen voorspellen. (DH)

Creature With The Atom Brain

Nadat The Fudge de inleiding voor het hardere gedeelte van de avond heeft gegeven, neemt Creature with the Atom Brain het stokje over. Deze muziek is echter van een ander kaliber: stuwend, voortdreunend en voornamelijk instrumentaal. Sterk leunend op de solide ritmesectie (bas, 2x drums) woekert Creature With The Atom Brain over het Valkenberg. Waren de Antwerpenaren enkele jaren geleden tijdens hun vorige bezoeken aan Breda nog een meer experimentele, noise-achtige band, met de komst van het nieuwe album ‘The Birds Fly Low’ heeft de band zich meer ontwikkeld tot een gestructureerde, goed geoliede stonerrockmachine. Als verrassingselement wordt de band bij een aantal nummers bijgestaan door een blazerstrio, wat bijzonder goed uitpakt en het geluid nog meer diepte geeft. Toch weet Creature with the Atom Brain slechts de eerste pakweg vijf rijen echt te boeien en blijft de set voor het grootste gedeelte van het publiek achtergrondmuziek, een effect dat nog versterkt wordt door de grote hoeveelheid rook waarin het podium gehuld wordt. Al met al een goede show van hoog niveau, maar wel voor de liefhebber. (NV)

Splendid

De tienkoppige Haagse band trad afgelopen zomer nog voor 25.000 mensen in Londen op. Bij Breda Barst moeten ze het met iets minder doen, maar dat heeft geen enkele invloed op hun enthousiasme. Splendid heeft er zin in, en dat mag het publiek weten.  Gedurende een uur brengt de band een mix van opzwepende rocksteady en laidback reggae, waarbij het geen moment saai wordt. De bevlogen frontman Patrick Schmitz zoekt met veel plezier de interactie op met het publiek en vindt voor zich een zeer gewillige groep mensen. Van het simpele handen in de lucht en schreeuwen, tot het meezingen op de meest onverwachte momenten: alles wordt met veel enthousiasme en precies op tijd uitgevoerd. Vanavond komen er vooral veel tracks van het laatste album ‘Connect Back To The Stars’ voorbij. Vooral bij de ‘The Beach’ en ‘Love is’ hangt een laidback surf-vibe, waarbij de rauwe stem van Schmitz erg goed tot zijn recht komt. Wanneer ‘Again’ wordt gespeeld, breekt het feest pas echt goed los. Er wordt volop meegezongen en gedanst, wat nog zeker 15 minuten aanhoudt tot het tijd is om af te ronden. En hoe kan dat beter, dan voor de tweede keer ‘Again’ te spelen. (PvdB)

Schrijvers: Ivo Koenen, Nikkie Vinke, Daniël Hereijgers, Piet van den Boer
Fotografen: Cerafil, Magnus Gommers, Daniël Hereijgers, Ilse Zwakke