Gram, ook leuk als band Gram, ook leuk als band

, Tekst & foto's: Daniël Hereijgers

Gram, ook leuk als band

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Zangeres Marg van Eenbergen gaat voor het optreden in een door de airco verkoeld Mezz Café nog even het terras op. Aan de mensen daar vragen of ze naar haar band willen komen kijken. En ook de ouders met spelende meisjes op het grasveld naast de verbouwde officiersmess worden vriendelijk naar binnen gevraagd. Gram is terug, maar nu als band.

Zangeres Marg van Eenbergen gaat voor het optreden in een door de airco verkoeld Mezz Café nog even het terras op. Aan de mensen daar vragen of ze naar haar band willen komen kijken. En ook de ouders met spelende meisjes op het grasveld naast de verbouwde officiersmess worden vriendelijk naar binnen gevraagd. Marg was drie jaar geleden nog in haar eentje Gram. Solo speelde ze als, een soort KT Tunstall, onder andere in het voorprogramma van Voicst in Mezz, de begeleiding samplede ze zelf live en er kwamen begeleidingsklanken uit de laptop. Nu is de zangeres op try out toer voor haar nog te verschijnen tweede album ‘Play Me’. Voor het eerst met een eigen band. Al is gitarist Niels Tusenius er om niet genoemde reden niet bij.

Een drummer, een vrouwelijke bassist en een toetsenist die met zijn piano en Hammond orgel en andere toetsenborden een fors deel van het podium inneemt: de band heeft er al even veel zin in en opener ‘Come Along’ wordt rockend en met een dik orgelgeluid ingezet. Van de nieuwe plaat en best hard voor een popzangeres. Tweede nummer ‘'Statues and Still Life' over Vincent van Gogh is een gelaagde en afwisselende song waarbij het slot plots valt. En het derde lied ‘Home Again’ is dan weer een zacht liedje over thuiskomen. Bassist Jaimie van Hek pakt overtuigend de tweede stem. Later volgt nog een meer “disco-achtig” nummer waarop vooral de toetsenpartijen de invloed van producer Simon “C-Mon” Akkermans (van C-Mon & Kypski) verraden. Van debuut ‘Four-letter Word’ horen we geen toon.

De band Gram stelt vandaag ‘Play Me’ voor. En het is gezellig in Mezz Café. Helemaal als een “special guest helemaal uit Engeland” rondgaat met een sporttas vol met sambaballen, bellenbomen en tamboerijnen en ander percussiemateriaal. Bij single ‘Play Me’ mag het publiek actief meedoen. En het ‘oh oh oh oh’ refrein meezingen. De vier meisjes die daarstraks nog op het gras speelden, maken nu muziek. Net als muzikanten Andre Kuipers en Marlon Penn uit Breda en Tilburg die ook zijn komen kijken. Bij slotnummer ‘Soul Animal’ mag er opnieuw worden geparticipeerd. “Laten we er een soul carnival van maken,” lacht de blonde zangeres. We horen weer van alles en de specifieke synths en het uitbundige gebruik van de tamboerijnen en het drumstel en bekken op het podium lijken qua podiumpresentatie wel wat op die van C-Mon & Kypski. Behalve de titels van de nummers wordt er weinig concreet prijsgegeven van ‘Play Me’. Behalve dat de cd deze zomer uitkomt en best wel eens leuk zou kunnen uitpakken. Gram als band is in elk geval al leuk.

Gezien: Gram. Mezz Café, zondagmiddag 8 mei 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda