Cd-recensie: The Vision of Johanna - Mindrunning Cd-recensie: The Vision of Johanna - Mindrunning

Creatief debuut van eigenzinnige West-Brabantse band

, Tekst: Auke de Vries

Cd-recensie: The Vision of Johanna - Mindrunning

Creatief debuut van eigenzinnige West-Brabantse band

Tekst: Auke de Vries ,

Het aanschouwen van het artwork van ‘Mindrunning’, het debuutalbum van The Vision of Johanna, de West-Brabantse band rondom zangeres/toetsenist Hanneke van Andel, belooft veel goeds. Elegant en eigenzinnig, die woorden roept de cover op. Het lijkt erop dat Van Andel dat ook in haar muziek wil uitdragen. In acht tracks neemt ze de luisteraar mee in haar wereld.

Creatief debuut van eigenzinnige West-Brabantse band

Het aanschouwen van het artwork van ‘Mindrunning’, het debuutalbum van The Vision of Johanna, de West-Brabantse band rondom zangeres/toetsenist Hanneke van Andel,  belooft veel goeds. Elegant en eigenzinnig, die woorden roept de cover op. Het lijkt erop dat Van Andel dat ook in haar muziek wil uitdragen. In acht tracks neemt ze de luisteraar mee in haar wereld.

Wat meteen opvalt aan het stemgeluid van Van Andel is het grote bereik. Haar stem doet bij vlagen denken aan Anouk, maar dan zonder het rauwe randje. De muziek leunt op jazzy grooves, vermengd met (prog)rock, waardoor de band als totaal dan weer aansluit bij Steely Dan, dan weer bij King Crimson. Logischerwijs  hebben de toetsen een hoofdrol, daar de songs hier in de basis op zijn geschreven. De ritmesectie vult deze adequaat aan, waardoor het geheel een zekere swing krijgt. De gitaar lijkt op sommige momenten een ondergeschoven kindje te zijn in de productie, maar krijgt wel de nodige solo’s toebedeeld die, over het gehele album genomen, veelzijdig zijn: soms subtiel, soms heerlijk scheurend.

Belangrijke elementen in de nummers zijn de tempowisselingen. Deze komen veelvuldig voor en zijn creatief en origineel, maar zorgen er wel voor dat de toegankelijkheid minder wordt. Het is daarom soms moeilijk de lijn van een nummer vast te houden. Op het hoogtepunt ‘Trees in Full Leaves’ is het echter wel raak en worden de wisselingen prima gedoseerd. De dynamiek wisselt ook veel, met name in ‘Try’ pakt dit erg goed uit. De stem van Van Andel is op de rustige momenten op zijn sterkst. Bij hardere stukken laat ze zien een goede controle over haar stem te hebben, maar is het soms wel iets teveel van het goede. Vocaal gezien zou er af en toe wat meer gas terug mogen worden genomen, muzikaal mag er juist zo nu en dan meer pit in, zoals in bovengenoemde tracks wel het geval is.

Doordat er veel stijlen gebruikt worden, is The Vision of Johanna zonder twijfel een bijzondere band, ik durf bijna te zeggen uniek in de regio. Of de band bewust zoveel in één album wil stoppen, of dat ze nog zoekende is naar een vaste stijl, zal de toekomst uitwijzen. Er zit veel talent in deze band, en als deze formatie intact blijft, is er wellicht nog veel mogelijk. ‘Mindrunning’ is een veelbelovend debuut, dat live hopelijk net zo goed uit de verf komt. De officiële presentatie was op zondag 1 mei in Het Hijgend Hert. De band speelt ook tijdens de voorrondes voor Breda Barst op zaterdag 18 juni in Mezz.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda