Uit Je Hok niet subtiel, wel lekker hard Uit Je Hok niet subtiel, wel lekker hard

TunnelVisie en Lockdown brengen workshops POB in de praktijk

, Tekst: Robin van Essel

Uit Je Hok niet subtiel, wel lekker hard

TunnelVisie en Lockdown brengen workshops POB in de praktijk

Tekst: Robin van Essel ,

TunnelVisie en Lockdown zijn de eerste bands die gebruik maakten van de nieuwe workshops van POB. Beide al eens eerder op het podium van Mezz Café, beide met een aardige staat van dienst en beide te scharen onder het kopje 'nogal hard'. Op dinsdagavond staat Mezz Café dan ook vol rockers die net de wekelijkse repetitie achter de rug hebben. Robin van Essel was erbij.

TunnelVisie en Lockdown brengen workshops POB in de praktijk

Zoals eerder op deze onvolprezen website te lezen viel, biedt de PopOrganisatie Breda tegenwoordig beginnende lokale bands niet alleen meer een podium. Ook workshops om daarin de broodnodige achtergrondkennis van het muzikantenvak op te doen behoren inmiddels tot de mogelijkheden. De eerste twee bands die van deze mogelijkheid gebruik maakten, zijn TunnelVisie en Lockdown. Beide al eens eerder op het podium van Mezz Café, beide met een aardige staat van dienst en beide te scharen onder het kopje 'nogal hard'. Op dinsdagavond staat Mezz Café dan ook vol rockers die net de wekelijkse repetitie achter de rug hebben. Ongetwijfeld een mooie opwarmer voor vijf dagen carnaval, en tevens een goede aangelegenheid om te zien en te horen hoe de bands de workshops van POB in de praktijk brengen.

Als je TunnelVisie in Hitkranttaal zou moeten beschrijven: ze klinken als een intro van Metallica, waarna de Red Hot Chili Peppers het overnemen, Beastie Boys een coupletje rappen en Rage Against The Machine het refrein voor z'n rekening neemt. De vroegere band Compound heeft inmiddels twee zangers en is overgestapt naar Nederlandstalig, geen slechte keuze gezien de uitspraak van de Engelse raps in opener 'Fight You All'. Dan is opvolger 'Ketting om Je Voeten' een stuk geloofwaardiger. Nieuwkomer Stijn Dingemans staat eerst een beetje verloren op het podium terwijl zijn collega Joris van Gulik de meeste raps voor zijn rekening neemt. Naarmate het optreden vordert, komt ook Dingemans los. 'Grow' klinkt als Cypress Hill en eindigt uiteindelijk, zoals bijna alle songs, met hard doorbeuken. Dit gaat TunnelVisie prima af. Alle jongens zijn goede muzikanten en de band is niet in één hokje te proppen, waardoor ze aansluiting vinden bij andere getalenteerde Nederlandse hiphopacts die de grens van het genre opzoeken.

Terecht een 'erkend talent' dus van POB, en de workshop geluidstechniek lijkt ook z'n vruchten af te werpen; het geluid is prima, op wat feedback bij de basgitaar na. Zoals het hoort bij deze sound zijn de teksten dikwijls politiek getint, is de muziek soms hard en lomp en soms subtiel en creatief. Storend zijn wel de knullige aankondigingen van Van Gulik bij ieder nummer, die keer op keer het tempo uit het optreden halen. Hier moet de band nog wat aan doen, net als aan de wanhopige smeekbede om interactie. Knal gewoon door en laat de muziek voor zich spreken, want die is prima. De interactie krijgt TunnelVisie overigens aan het einde nog wel; bij 'De Hamer' brult een fan het “Beter goed genoten dan je leven naar de klote” mee, en staat een deel van het publiek zelfs te springen. En als je dat in Mezz Café voor elkaar krijgt, zou ik deze band wel eens willen zien losgaan op Breda Barst. En dat is dus een compliment.

Lockdown is alweer bezig sinds 2007 en ontstaan toen de ritmesectie uit Loss Of Words stapte en, aangevuld met zanger en gitarist, voor zichzelf begon. Ook zij volgde de workshop van POB niet onverdienstelijk. Opener 'So Sick Of You' heeft het probleem dat veel hardcore bands hebben: de zang komt niet boven de muziek uit. Reden genoeg voor zanger Arjen om na het nummer om wat aanpassingen te verzoeken. Monitortje bijstellen, en verder. De muziek lijkt in eerste instantie een beetje vreemde mix; het is macho hardcore, maar met iets dat het meest lijkt op punkrockgitaren. Nadat Lockdown de eerste drie nummers er in vijf minuten doorheen knalt, komt de band pas echt goed op stoom. Dubbele basdrums, de snelle akkoordenwisselingen die je bij hardcore verwacht en screams met een enorme reverb. De Sick Of It All-shirts van twee van de bandleden laten weinig aan de verbeelding over. Lockdown neemt geen seconde gas terug en het verdere optreden is zonder enkele subtiliteit 'no-nonsense hardcore', zoals de band het zelf noemt. De allereerste pauze zit pas tegen het einde aan. Iemand uit het publiek ziet twee leden van de metalband Gomorra aan voor Acda en De Munnik en verdient daarmee Lockdown's pas uitgekomen EP 'Anger Management'. Dan volgt 'Bullshit Stories' en is het optreden na 25 minuten alweer afgelopen. Dit is een band die ongetwijfeld veel waardering krijgt bij liefhebbers van pure, rauwe hardcore in de stijl van Throwdown, Born From Pain en Hatebreed. Vraag is of die liefhebbers er zijn vanavond. Subtiel is het allemaal niet, maar één ding is zeker, het is wel verdomd goed na een frustrerende werkdag. Lekker opgewarmd, Breda is klaar voor carnaval.

Gezien: Uit Je Hok met TunnelVisie en Lockdown. Mezz Café, dinsdag 1 maart 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda