Tank86 presenteert ‘Rise’ Tank86 presenteert ‘Rise’

Beukende en slepende ‘instrumental heaviness’

, Tekst: Mariska Hoeke, foto’s: Martijn Stadhouders

Tank86 presenteert ‘Rise’

Beukende en slepende ‘instrumental heaviness’

Tekst: Mariska Hoeke, foto’s: Martijn Stadhouders ,

Op zondagavond 29 mei presenteerde Tank86 hun nieuwe album ‘Rise’ in Boulevard. Ze gaan los met hun beukende en slepende ‘instrumental heaviness’, zoals ze het zelf noemen.

Beukende en slepende ‘instrumental heaviness’

Op zondagavond 29 mei gaf Tank86 de presentatie van hun nieuwe album ‘Rise’. Voorafgaand aan hoofdact speelden Burn The Iris uit Eindhoven, met hun progressieve hardcore metal, en SiMÓN uit Rotterdam. Burn The Iris klinkt prima en zanger Richard Spierings springt regelmatig vanaf het podium tussen het publiek. Begrijpelijk, met z’n vijven op het podium van De Boulevard is het ook vrij krap. Tijdens de show van SiMÓN stroomt het publiek langzaam binnen. SiMÓN gebruikt in hun muziek een fijne afwisseling tussen harde beukende metal en melodieuze stukken. Zanger Ilja gebruikt zowel screams als cleane zang, waardoor ook de zanglijnen afwisselend zijn. Met hun galmende gitaarpartijen en veel sfeer is deze band te definiëren als gecompliceerd en bruut, in de goede zin van het woord!

Na deze prima opwarmers betreden de mannen van Tank86 het podium. Vanaf het begin is deze band te vergelijken met een machine die aangezet wordt en niet meer ophoudt tot de laatste noot heeft geklonken. Ze gaan los met hun beukende en slepende ‘instrumental heaviness’, zoals ze het zelf noemen. Hoewel Tank86 geen zang heeft is dit geen gemis tijdens de show. Integendeel, de opvallende tempowisselingen, fijne gitaarsolo’s en gitaareffecten komen op deze manier prima tot hun recht. Gitaristen Joost Kruiswijk en Harold Aling spelen vaak dezelfde lijnen, de één hoog en de ander laag. Deze muzikanten vertellen verhalen met hun instrumenten. Bassist Jochum van Weert speelt enthousiast en voldoet qua podiumpresentatie absoluut niet aan het saaie stigma dat bassisten regelmatig krijgen. Drummer Rogier Berben is minder goed te horen, hoewel hij hard genoeg speelt. Maar op de momenten dat zijn drumwerk wel goed naar voren komt is te horen dat ook hij een prima muzikant is. Tank86 zou vanwege hun enthousiasme en afwisselende muziek wel eens groot kunnen worden. Breda heeft in ieder geval een band om trots op te zijn.

Het nieuwe album ‘Rise’ is de opvolger van ‘Behold’ uit 2008, bestaat uit acht nummers en bevat een samenwerking met onder andere Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock). Geïnteresseerden kunnen het album kopen via de site van Tank86.

Gezien: Burn The Iris, SiMÓN en cd-presentatie ‘Rise’ door Tank86. Boulevard, zondag 29 mei 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda