Uit Je Hok nu ook voor workshops en bandcoaching Uit Je Hok nu ook voor workshops en bandcoaching

Speelkansproject van POB en Mezz uitgebreid

, Tekst: Daniël Hereijgers

Uit Je Hok nu ook voor workshops en bandcoaching

Speelkansproject van POB en Mezz uitgebreid

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Uit Je Hok is al zeven jaar een samenwerking tussen PopOrganisatie Breda (POB) en Mezz, waarbij regionale acts de kans krijgen om podiumervaring op te doen. POB en Mezz willen nu Bredase muzikanten extra ondersteunen door workshops geluidstechniek en bandcoaching aan te bieden. Twee bands hebben al gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

Speelkansproject van POB en Mezz uitgebreid

Uit Je Hok is al zeven jaar een samenwerking tussen PopOrganisatie Breda (POB) en Mezz, waarbij regionale acts de kans krijgen om podiumervaring op te doen. New Pokerface, Gogo Yubari, The Fifth Alliance en hiphoppers als Van Kwaad Tot Erger of MicGee waren allemaal, fris uit het repetitiehok, al eens te zien op het Uit Je Hok-podium in het Mezz Café. Er zijn zelfs edities waar dance-dj’s de kans krijgen om voor publiek te draaien. POB en Mezz willen nu Bredase muzikanten extra ondersteunen door workshops geluidstechniek en bandcoaching aan te bieden. Twee bands hebben al gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen.

“Wij willen niet alleen maar een podium bieden,” vertelt Herman Sibon van POB. “Het is goed om de bands juist wat extra bagage mee te geven in de aanloop naar hun optreden bij Uit Je Hok. Dat helpt ze inzien dat ze als band zelf verantwoordelijk zijn voor het succes van de avond. Die kennis kunnen ze meenemen voor optredens in de toekomst. Het is dus geen losse flodder, maar een investering waar de band mee kan groeien.” Uit Je Hok is er overigens niet alleen voor beginnende acts, maar ook meer ervaren muzikanten die in nieuwe formatie samenspelen of die aan nieuw materiaal gewerkt hebben, mogen meedoen. De nieuwe toevoeging aan Uit Je Hok moet hen een stap verder helpen. De bands TunnelVisie en Lockdown waren de eerste die dit traject in gingen.

Hoe ga je om met geluid?
Voordat de twee bands het Uit Je Hok-podium op gaan, krijgen ze een workshop geluidstechniek. Deze wordt gegeven door Frans Ruskus, vaste geluidstechnicus van Mezz en muzikant in hart en nieren. Hij gaat in op de vraag wat geluid nu precies is en hoe je hiermee om moet gaan. TunnelVisie: “We hebben geleerd om beter te letten op het geluidsniveau op het podium. Als de versterker van een gitarist bijvoorbeeld te hard staat waardoor het geluid vervormt, dan kan een geluidsman niet anders dan het vervormd de zaal in sturen.” De band krijgt ook tips over hoe je met elkaar communiceert op het podium. Bandleden werken samen aan een technische lijst die de geluidsman achter de knoppen nodig heeft om het live geluid van de band zo goed mogelijk te laten klinken.

Bandcoaching: naar een gezamenlijk doel
De workshop bandcoaching staat onder leiding van Herman Sibon. Hij praat met de muzikanten over hun rol in de band en welke ambities en verwachtingen ieder heeft. Dit moet duidelijkheid geven over de verantwoordelijkheden van elk bandlid en het pad dat ze volgen richting een gezamenlijk doel. Lockdown: “Het is verfrissend om het eens niet over je muziek te hebben maar om echt over je band te praten. Met mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben. Die kans moet je nooit laten schieten. Wij zijn er in ieder geval wijzer van geworden.” Naast organisatorische aspecten is er ook aandacht voor de promotie die je als band zelf kunt maken en het opbouwen van een enthousiaste achterban.

Meteen aan de slag
Op dinsdag 1 maart treden de eerste twee bands die hieraan deelgenomen hebben op. Marco Petersen, programmeur van Mezz: “Ze kunnen het geleerde dus direct in de praktijk brengen. Achter de schermen zijn ze hard aan de slag gegaan. Daarbij laten we de bands natuurlijk niet aan hun lot over. We volgen hun vorderingen en helpen ze waar nodig.”

POB en Mezz presenteren Uit Je Hok met TunnelVisie en Lockdown op dinsdag 1 maart in het Mezz Café. De eerste band begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda