Ga naar de stad en leef je uit met The Brave Ga naar de stad en leef je uit met The Brave

Toxoplasm klinkt vooraf onheilspellender dan in de praktijk

, Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers

Ga naar de stad en leef je uit met The Brave

Toxoplasm klinkt vooraf onheilspellender dan in de praktijk

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Sinterklaas en POB hadden dinsdag 6 december nog twee cadeautjes bewaard voor Mezz Café. Je kon zoals altijd gratis naar twee bands uit de stad of regio gaan kijken. The Brave liet anderhalve week terug bij Locals United in een toffe akoestische set al horen over veel kwaliteit te beschikken. Toxoplasm heeft vooral een onheilspellend klinkende, vreemde naam.

Toxoplasm klinkt vooraf onheilspellender dan in de praktijk

Sinterklaas en POB hadden nog twee cadeautjes bewaard voor Mezz Café. Je kon zoals altijd gratis naar twee bands uit de stad of regio gaan kijken. The Brave liet anderhalve week terug bij Locals United in een toffe akoestische set al horen over veel kwaliteit te beschikken. Toxoplasm heeft vooral een onheilspellend klinkende, vreemde naam.

The Brave
De mannen van The Brave oefenden oorspronkelijk allemaal in een loods in Nieuwendijk, de ‘lokale reden’ voor POB ze te vragen voor Uit Je Hok in Breda. Op dit moment wonen de vier elk in een andere stad, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Dordrecht. Handig als je als band optredens wilt regelen, maar onhandig met repeteren, zoals het viertal al vertelde bij Locals United op Stadsradio Breda. Inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld The Gaslight Anthem, Beatsteaks en Iggy And The Stooges. The Brave brengt live een strakke, onontkoombare mix van pop, rock en punk: ´Soaring Vengeance´ en ´In The Sun´, om maar even lukraak twee nummers van de net verschenen EP ´See The Elephant te pakken, zijn songs die meteen blijven hangen. Zanger Erik Korsman is behoorlijk in zijn element op het podium, gitarist Boet Branderhorst en bassist Lukas Dekker pakken de tweede stemmen op zo’n manier dat je bijna zou gaan meejoelen. Drummer Berrie de Kooter speelt vlak voor een flinke backdrop. Als slotnummer van een pittige set speelt de band ‘Bold And The Brave’ met het pakkende refrein “Take your body to town… you will live!” The Brave is echt zo’n enthousiaste, levendige band waardoor je blij bent dat je zelf uit je hok bent gekomen om vanavond bandjes te kijken. Ideale festivalband voor bijvoorbeeld Breda Barst. The Brave koppelt kwaliteit aan enthousiasme en gewapend met de sterke EP zou deze band komend jaar wel eens heel ver kunnen reiken.

Toxoplasm
Waar je bij The Brave zin krijgt in het leven, beukt Toxoplasm dat gevoel meteen het café uit. Doe maar een biertje erbij. Zanger Andre Ismet introduceert de band met “Wij zijn Toxoplasm!” en krijgt vrijwel direct een hard “Broek uit dan!” terug uit de richting van de bar. En daar gaan we dan, veertig minuten trash-/en death metal. Helemaal uit Dongen. Een mannetje en vrouwtje of dertig hoort de forse zanger brullen en grunten terwijl de nog grotere bassist Joost Raesen regelmatig de tweede stem pakt. Op het brede podium in Mezz Café worden ze geflankeerd door gitaristen Marcel Kosse en Bauke Klis, terwijl drummer Ben van Helsdingen centraal op de achtergrond zit. Blikvangers van Toxoplasm zijn vooral Ismet en Raesen. De teksten zijn niet te volgen, de naam Toxoplasm doet het ergste vermoeden. Die klinkt stoer, het oogt redelijk stoer maar dat valt in de praktijk redelijk mee. Het geluid is, en staat vooral, hard en in het repetitiehok zal het ongetwijfeld ook galmen en dreunen. Niks mis mee, zeker niet voor de trouwe fans vandaag zoals ook bandleden van country/trashrock-collectief Tio Gringo, maar in de regio van Breda wordt kwalitatief betere en interessantere metal gemaakt. Voor wie wil, Toxoplasm is aanstaande vrijdag opnieuw te zien in de Xinix in Nieuwendijk, samen met Bestial Devestation.

Gezien: Uit Je Hok met The Brave en Toxoplasm. Mezz Café, dinsdag 6 december 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda