De pareltjes van… My Hidden Hands De pareltjes van… My Hidden Hands

“Ik herinner me nog dat ik Worst Case Scenario van dEUS voor het eerst hoorde en meteen verliefd was”

, Interview: Nikkie Vinke

De pareltjes van… My Hidden Hands

“Ik herinner me nog dat ik Worst Case Scenario van dEUS voor het eerst hoorde en meteen verliefd was”

Interview: Nikkie Vinke ,

My Hidden Hands is singer-songwriter Freek van Andel. Afgelopen zondag was hij op verschillende locaties in Breda te zien tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht. We vroegen hem naar zijn beste nummers, artiesten en ervaringen.

“Ik herinner me nog dat ik Worst Case Scenario van dEUS voor het eerst hoorde en meteen verliefd was”

Folkliederen gehuld in nevel en melancholie. Tokkelliedjes met een slecht einde. Freek van Andel is de tragische troubadour die zijn sores bezingt terwijl het buiten regent. Verzeild in een ondoorgrondelijke tango met duisternis. Dansen met misère is een rare gewoonte van folkartiesten. 16 Horsepower, Tom Waits en Nick Drake deden het eerder, met My Hidden Hands volgt Van Andel deze prachtige traditie. Afgelopen zondag was hij op verschillende locaties in Breda te zien tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht. 3VOOR12/Breda vroeg hem naar zijn beste nummers, artiesten en ervaringen…

Wat is de beste band/artiest aller tijden?
“Mijn meest gedraaide platen komen van Tom Waits, the Beatles en Daniel Johnston. Drie totaal verschillende artiesten, maar allen erg belangrijk voor mij.”

Wat is de beste Bredase of Brabantse artiest op dit moment?
“Helaas niet uit Breda, maar uit Roosendaal: Envy the West. In 2004 brachten ze ‘Folding Fangs’ uit op het Black Death Records label, een prachtige plaat vol melancholische nummers met nog mooiere teksten. Sowieso komen de betere Brabantse bands uit de stalling van Black Death Records, zoals Otis, the Unborn en The Light Brigade. Als het goed is, komt begin 2012 hun nieuwe plaat uit, dus houd die band in de gaten.”

Wat was je eerste muzikale liefde?
“Als klein kind sliep ik naast de kamer van mijn broer Ruut, ook bekend van Lawaii, waardoor ik zowat alle jaren '90 bands voorbij heb horen komen, in het begin vooral hardrock. Naarmate zijn smaak verbeterde en hij thuis kwam met cd's van dEUS, Soulwax en Orange Black, begon mijn interesse in muziek te verbreden. Ik herinner me nog dat ik ‘Worst Case Scenario’ van dEUS voor het eerst hoorde en meteen verliefd was. Sindsdien draai ik deze plaat nog erg vaak.”

Wat is het beste nummer aller tijden?
“‘A Day In The Life’ van the Beatles of ‘Echoes’ van Pink Floyd.”

Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe?
“Met My Hidden Hands gebeurt er niet veel rondom mijn optredens, weinig spannende verhalen dus. Met Lawaii, waar ik bas in speel, daarentegen kunnen we boeken vol schrijven. Niet het type rock ‘n roll verhalen, maar Spinal Tap zou er jaloers op worden. Hier ga ik liever niet verder op in.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda