3VOOR12/Breda blikt terug... op 2011

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, met albums en optredens en wij houden het natuurlijk dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op het mooie concertjaar 2011. Uitschieters vonden we vooral op Breda Barst, in Mezz, bij de derde editie van Ik Zie U Graag of gewoon in de stad.

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, met albums en optredens en wij houden het natuurlijk dichter bij huis. De redactie van 3VOOR12/Breda blikt terug op het mooie concertjaar 2011. Uitschieters vonden we vooral op Breda Barst, in Mezz, bij de derde editie van Ik Zie U Graag of gewoon in de stad.

Hugo de Graaf
1. Ziggi Recado - Mezz (20 mei)
Met de release van zijn nieuwe album waren de verwachtingen hoog en zelfs het ontbreken van Brainpower, die wel was aangekondigd, deed geen enkele afbreuk aan het geweldige optreden in Mezz. De internationale allure van het album kon zich al meten met Damian Marley en consorten en het energieke optreden in Mezz is bij mij blijven hangen als één van de beste concerten in de omgeving van Breda.

2. Kill The DJ - Heksenketel Roosendaal (25 februari)
Franky Nuts en Azzeration hebben op kleine schaal een zeer tof fenomeen gecreëerd en onbewust een goede basis gelegd voor dubstep, electro en drum ‘n bass in het Roosendaalse. Ze hebben dat ook regelmatig meegenomen richting Breda (laatst nog bij 3 ThaHardWay) en ook hun feest in Bergen Op Zoom was een groot succes. De mannen hebben inmiddels ook een remix voor The Freestylers op hun naam dus ik verwacht dat ze in 2012 helemaal gaan klappen!

3. Diggy Dex – Mezz (7 april)
Zijn album ‘Lange Nachten, Korte Dagen’ is naar mijn mening één van de betere Nederlandse hiphop albums van het jaar. De veelzijdigheid en volwassenheid van de teksten sprak mij erg aan en met zijn zeer goede band, met een eervolle vermelding voor dj DNS, heeft Diggy Dex de hele zaal flink op zijn kop gezet. Met een afwisselende set van oude en nieuwe nummers bracht hij hiphop op een volwassen en zeer muzikale manier die van liefhebbers fans gemaakt heeft!

Robin van Essel
1. Boysetsfire - Mezz (30 juni)
Mijn jeugdhelden waren eventjes terug en nog bij me om de hoek ook! Ik was de hele dag als een bakvis op Twitter aan het checken of ze niet per ongeluk ergens in een kroeg zaten zodat ik ze kon gaan meeten. Tja, dan kan het optreden zelf niet meer mis gaan, maar ook dat was, met heel veel moeite objectief bekeken, gewoon geweldig.

2. Face Tomorrow - Breda Barst (18 september)
Een paar weken daarvoor al een akoestische set van gezien in Mezz Café, maar ik zie ze liever met de versterkers aan. Gewoon één van de allerbeste Nederlandse bands en, na op sterven na dood te zijn geweest, nu weer helemaal terug. Collega Femmy beloonde het optreden met een 9,8 en daarvoor kwamen Jelle en Aart ons in de perstent bedanken, erg cool.

3. Rats On Rafts - Mezz Café (27 oktober)
Niet het beste of drukste concert van het jaar van deze Rotterdammers, maar wel het meest memorabele. Na het optreden dronken geworden met de bandleden en vervolgens zijn we 's nachts half Breda door gefietst op zoek naar koelvloeistof voor de tourbus. Overigens is dit wel één van de bands die ik zou tippen voor een grote doorbraak in 2012.

Andre Joosse
1. School Is Cool - Ik Zie U Graag (4 december)
Vorig jaar stond deze band ook al op nummer 1 in mijn lijstje. Dit jaar bewees de band zich nog verder te hebben ontwikkeld op het festival Ik Zie U Graag in Mezz. De band is één brok energie en geniet zelf net zo veel van hun optreden als het publiek. Voor velen een hoogtepunt van het festival, voor mij een hoogtepunt van het jaar.

2. Vanderbuyst - Breda Barst (18 september)
Hoe hardrock kan je zijn? Witte Adidassen, een strakke spijkerbroek, ontbloot bovenlichaam en een flying v-gitaar in de nek. Vanderbuyst weet hoe je een goede hardrock show neerzet. De kwaliteit van de muziek zorgt ervoor dat de band geen cliché is maar “the real deal”.

3. Ash - Mezz (12 juni)
Het jaar 2011 was voor mij veel jaren ‘90 helden fotograferen. Naast Suede en Pulp op Dour paste ook Ash perfect in die rij, naast Pinkpop deden ze ook Mezz aan. Gelukkig! De zaal was niet vol, maar de band gaf zich helemaal. Naast “a trip through memory lane” ook genoeg nieuwe nummers die bewijzen dat Ash nog steeds meetelt.

Lisa Ruskus
1. Zita Swoon Group - Wait for me, Chassé Theater (21 oktober)
Stef Kamil Carlens ging naar het West-Afrikaanse Burkina Faso en kwam terug met een zangeres en een balofonist. Een fantastische samenwerking is geboren! Fantastisch goed optreden in een heerlijke sfeer in Chassé. Deze geweldige samenwerking laat zien dat muziek een universele taal is die verbindt. Van begin tot eind spatte de energie en de gemoedelijkheid van het podium. Een exclusief optreden dat nog lang bij zal blijven.

2. Charlie Jones’ Big Band, Ik Zie U Graag - Mezz (2 december)
Charlie Jones’ Big Band, eigenlijk pas afgelopen jaar echt goed leren kennen. Wat een fantastische band, wat een aardige kerel is die Jan Verstraeten. Het is gewoon allemaal perfect! Superoptreden op Breda Barst inclusief een leuk interview en, samen met School is Cool, het absolute hoogtepunt tijdens Ik Zie U Graag.

3. School is Cool, Ik Zie U Graag - Mezz, (4 december)
Topafsluiter van Ik Zie U Graag 2011. Goede band, goede liedjes, goede podiumpresentatie, er was gewoon niets fout. De originaliteit van deze jongelingen is nauwelijks te omschrijven, de cd is in oktober uitgekomen dus nu kunnen we eindelijk thuis van deze knuffelvlamingen genieten!

4. Drums are for Parades - Breda Barst (18 september)
Ontdekking van Breda Barst 2011: Drums Are For Parades. Snoeihard en retegoed. De Spaanse Kraag was te klein voor dit muzikale geweld. De dronken zoektocht naar Luc de Vos in Mezz tijdens Ik Zie U Graag is het noemen waard, maar Breda Barst was toch wel de ultieme rollercoasterride.

En zo blijkt maar weer dat al het goede van onder de grens komt. België: ik zie u graag!

Auke de Vries
1. Mintzkov, akoestisch tijdens Ik Zie U Graag - Mezz (3 december)
Het leek bijna wel of de nummers van Mintzkov op deze manier nog beter uit de verf kwamen. Hoogtepunt van de tweede dag van Ik Zie U Graag. Goed verzorgde set met leuke tussendoortjes en een strijkersensemble dat er middels videoschermen bij was.

2. Hooverphonic - Mezz (20 april)
Deze band verloor een paar jaar terug haar frontvrouw en het duurde lang voordat we weer iets van ze hoorden. Met nieuwe zangeres Noemie Wolfs kwam het echter helemaal goed en in Mezz speelden ze als nooit tevoren. Fijne, pakkende nummers voeren weer de boventoon en dat gespeeld door een zeer strakke band.

3. Marble Sounds - Mezz (9 juni)
Mijn verrassing van dit jaar. Kende de band niet toen ik erheen ging, maar werd eigenlijk meteen geboeid door deze Vlamingen. Liggend tegen een paar kussens luisterde ik naar fantastische arrangementen, verrassende wendingen en fijne opbouw van nummers. Eigenlijk jammer dat het optreden maar drie kwartier duurde. Hopelijk horen we hier in de toekomst meer van.

3. Fahrenheit Twins, Club 3VOOR12/Breda - Mezz Café (8 oktober)
Als toevoeging op dit Vlaams getinte lijstje ook iets van onze eigen Brabantse bodem. Ik heb waarschijnlijk hun beste show, tijdens de voorrondes van Breda Barst, gemist, maar ook op onze eigen clubavond bewees deze band dat er veel potentie in hun liedjes en performance schuilt.

Ivo Koenen
1. Tom Pintens - Mezz (4 november)
Op het affiche gepresenteerd als Excelsior Recordings Night en geflankeerd door GEM & Awkward I. Als ik dan toch mag kiezen in dit jaaroverzicht hadden de overige twee acts thuis mogen blijven en had Tom Pintens een uur langer gespeeld. De man bezit de erg zeldzame klasse om solo met akoestische gitaar te overtuigen en Mezz stil te krijgen. Toegegeven, Mezz was niet bijster gevuld op het moment van spelen, maar dat buiten beschouwing gelaten. Als het vol was, had Tom Pintens het helemaal stil gekregen. Prachtige cryptische teksten, overdrivepedaaltje op het gitaarsignaal en een bijzonder amaibel voorkomen.

2. The Bony King of Nowhere - Mezz (9 juni)
Tevens erg matig bezocht, maar absoluut één van de betere optredens in Breda dit jaar. Integraal het nieuwe album 'Eleonore' aangevuld met wat oudjes van 'Alas My Love' voor een bijna leeg Mezz. Degenen die er wel waren weten waarom The Bony King in dit jaaroverzicht staat. Perfecte sfeer, lekker onderuitgezakt op een zitzak in Mezz liggen met een Hoegaarden erbij. Goed.

3. Midlight / Sex na Schooltijd / Step Right Dub (hele jaar)
Als derde nog een ode aan alle mooie feestjes die met enige regelmaat georganiseerd worden. Van warme Detroittechno bij Midlight langs Electro bij Sex na Schooltijd naar de Dubstep van Step Right Dub. Meerdere edities bezocht van alledrie en de enige conclusie is: goed overdachte en aangeklede concepten met elke keer meer bezoekers. Omdat ik niet kan en wil kiezen mogen ze alledrie de eer delen. In 2012 weer?

Daniël Hereijgers
1. Ik Zie U Graag - Mezz (2,3,4 december)
Mezz haalde voor het derde jaar op rij goeie bands uit België voor Ik Zie U Graag. Mooie dingen gezien: Charlie Jones’ Big Band en School Is Cool kwamen hun sterke live reputatie van vorig jaar nog even dik bevestigen, Intergalactic Lovers vond ik zeer tof en de aangeschoten gasten van Drums Are For Parades maakten me jaloers op wie de band op Breda Barst zag, want het scheen daar nog harder te rocken… Yuko viel op in Mezz Café en Roselien, op de vrijdagavond in haar eentje in repetitiehok Top R, was een enorme verrassing. Precies waar Ik Zie U Graag voor bedoeld is, heel fijn. Allemaal acts die zeker eens terug mogen komen! Eigenlijk viel alleen de zogenoemde dj-set van grote held Luc de Vos tegen, want hij draaide niet zelf.

2. POBparade - binnenstad (paasweekend)
June, Her Grace, Big Whiskey, Celluloid Heroes (helaas al uit elkaar), The Vision Of Johanna, Awash, The Surs, The Blackhill Bandits, Tuxedo Bandido, Tunnelvisie, Merel Simons, Dogs Rule The Night. POB gaf ook dit jaar in het paasweekend een mooie kans om lokale en regionale bands te zien en nieuwe dingen te ontdekken en/of erachter te komen hoe de bekendere namen ervoor staan.

3. Minstrelen- en Troubadourentocht (11 december)

Datzelfde geldt voor de Minstrelen- en Troubadourentocht, nog zo’n mooi POB-initiatief waarbij singer-songwriters en acts door de stad trekken om zichzelf op verschillende locaties te laten zien en horen. Ik was dit jaar voor het eerst toeschouwer en trok ook van kroeg naar kroeg. In 2012 weer?

En zeker ook noemenswaardig: Dirty Bastards in de Spaanse Kraag op Breda Barst, die rockten de tent plat en The Fudge tijdens het eerste 6x Maal festival, deze Amsterdammers maakten grote indruk in de Boulevard.