Grote namen maken reputatie waar op Boogiedown 2011 Grote namen maken reputatie waar op Boogiedown 2011

Deel 2 met Ladi6, Pariaz, Fresku, R.A. The Rugged Man, Zwart Licht, Fakkelteit en Naughty By Nature

, Tekst: Piet van den Boer, foto's: Arne van Alten

Grote namen maken reputatie waar op Boogiedown 2011

Deel 2 met Ladi6, Pariaz, Fresku, R.A. The Rugged Man, Zwart Licht, Fakkelteit en Naughty By Nature

Tekst: Piet van den Boer, foto's: Arne van Alten ,

Deel 2 van ons verslag van Boogiedown Breda 2011, met Ladi6, Pariaz, Fresku, R.A. The Rugged Man, Zwart Licht, Fakkelteit en Naughty By Nature

Deel 2 met Ladi6, Pariaz, Fresku, R.A. The Rugged Man, Zwart Licht, Fakkelteit en Naughty By Nature

Ladi6 is de eerste internationale act die Boogiedown vandaag verwelkomt. De funky zangeres uit Nieuw-Zeeland had echter de reis niet hoeven maken. Naast haar uiterlijke verschijning, die aan M.I.A. doet denken, maakt ze weinig indruk op het publiek. Het tamme geluid dat van het podium komt, is niet veel meer dan achtergrondmuziek.

Dit staat in groot contrast tot de act die hierna het podium mag betreden: Pariaz. Dit horror-hiphop collectief, dat bestaat uit onder andere Dret & Krulle, maakt duistere, hardcore hiphop. Na wat opstartproblemen met het geluid, gaan de zeven (!) mc’s van start. Het geluid blijft echter het gehele optreden matig, al is dat ook te wijten aan de mc’s die schijnbaar ongecoördineerd door elkaar heen schreeuwen. Desondanks weten de Pariaz hun energie redelijk over te brengen op het publiek, waar zelfs een kleine pit ontstaat.

Ook Fresku is dit jaar weer van de partij op Boogiedown. Zijn rap skills en charme gecombineerd met een grote dosis hits zijn de ingrediënten voor een knallend feest. Alhoewel tijdens zijn optreden het geluid erg slecht is, weet hij vanaf de eerste minuut het publiek mee te krijgen. Tracks als ‘Brief Aan Kees’, ‘Nieuwe Dag’, ‘Kutkop’ en ‘Twijfel’ gaan erin als zoete koek, en de nieuwe track ‘Maskerade’ doet verlangen naar zijn volgende album.

De volgende internationale act is voor velen een onbekende. R. A. The Rugged Man heeft echter samengewerkt met onder andere Notorious B.I.G., Mobb Deep en Chuck D. In zijn half uur durende show laat hij duidelijk blijken waarom dat is: R.A. heeft een strakke flow en een energieke podium performance. Met zijn zoontje als hypeman op het podium en hijzelf tussen het publiek aan het rappen, maakt hij er een prima optreden van.

Wanneer de avond begint te vallen, is het tijd voor Zwart Licht. Akwasi, Leeroy en Hayzee hebben er zin in en herinneren het publiek er nog even aan hoe ze twee jaar geleden zijn los gegaan op Boogiedown: dat kan dit jaar nóg beter! Hits van ‘Bliksemschicht’ en ‘No JuJu’ passeren de revue, met stagedives en verschillende pits gedurende het hele optreden. De ultieme pit wordt gecreëerd wanneer Akwasi en Leeroy het hele publiek splijten als de Rode Zee, tot bij de eerste beat de pit losbarst. 

Op een zichzelf respecterend hiphop festival mag de Fakkelteitgroep eigenlijk niet ontbreken, en dan doen ze dan ook niet op Boogiedown. Sticks, Rico en A.R.T. komen drie kwartier lang het Chasséveld op haar grondvesten doen schudden. Al is de setlist redelijk voorspelbaar, elke track is een feest. Van ‘Spuugdingen Op De Mic’, tot ‘Eigen Wereld’ en ‘Colluci Era’, alles komt voorbij. De nieuwste Fakkelteit aanwinst Freez doet een paar tracks van zijn 8.6ies EP, die ook goed in de smaak vallen.

De afsluiter van Boogiedown 2011 is Naughty by Nature. Voor velen bekend van hun hits ‘O.P.P.’ en ‘Hip Hop Hooray’ uit de jaren ’90, maar nu ook aan het werk aan een nieuw album. Voor Boogiedown reden genoeg om deze oude helden uit te nodigen, waar De La Soul eerder moest afhaken. Treach, Vin Rock en DJ Kay Gee hebben goed begrepen waarom ze zijn uitgenodigd en maken er een echte 90’s classics show van, met zowel eigen tracks als medleys van andere hits.

Boogiedown heeft dit jaar bewezen weer een stuk volwassener te zijn geworden als festival. Ondanks de verhuizing en de entreeprijs is het hiphop publiek weer in grote getalen gekomen voor een echt hiphop feest. Op een paar minpuntjes wat betreft de line-up en het geluid na, is ook deze editie van Boogiedown helemaal geslaagd.

Gezien: Boogiedown Breda. Chasséveld, zaterdag 20 augustus 2011

Klik hier voor deel 1 van ons verslag met Carlos Alvares, Jiggy Djé, Pete Philly, Timmietex en dj DNS met Superjam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda