Katzenjammer bouwt carnavalesk feestje in uitverkochte Mezz Katzenjammer bouwt carnavalesk feestje in uitverkochte Mezz

Noorse chicka’s in jurken brengen muzikale partyfolk

, Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Edwin van de Rijke

Katzenjammer bouwt carnavalesk feestje in uitverkochte Mezz

Noorse chicka’s in jurken brengen muzikale partyfolk

Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Edwin van de Rijke ,

Katzenjammer bestaat uit vier Noorse meiden in partydresses, op het oog zijn het vier blagen maar wanneer zij hun instrumenten beroeren en hun strot optrekken, blijkt het viertal zeer muzikaal. Het is een feest: vanaf de eerste noot zet Katzenjammer een hoemparitme in, om dat de rest van de avond niet meer los te laten.

Noorse chicka’s in jurken brengen muzikale partyfolk

Het voorprogramma wordt verzorgd door de eveneens Noorse Unni Wilhelmsen. In tegenstelling tot de dames van Katzenjammer is Wilhelmsen een integere singer-songwriter met een leuk verhaal tussen haar lieflijke liedjes door. Het is een wat softe opwarmer voor Katzenjammer en het publiek is dan ook nog niet vol aandacht. De singer-songwriternummers zijn zeer aangenaam behang, maar niet bijzonder genoeg om de bomvolle Mezz te kunnen boeien.

Katzenjammer is het Noorse antwoord op CSS (Cansei de Sehr Sexy), met het enige verschil dat deze dames wel echt muzikaal zijn. De continue instrumentenwissels laten zien dat elke dame op de verschillende instrumenten (bas, gitaar, banjo, mandoline, orgel, piano, accordeon, drums) haar mannetje staat.  Elk bandlid krijgt om de beurt een hoofdrol in een nummer in haar eigen ‘stijl’. Katzenjammer is een act, een muzikale theatershow geïnspireerd op de Spice Girls. Vier type dames: een lieflijk edoch sexy blondje, een koelbloedige roodharige, een stoere chick met afropruik en een vleugje Janis Joplin en een lief meisje in rode jurk. De vraag is of Katzenjammer geen veredelde verkleedpartij is, de nummers die de groep brengt zijn leuk en goed, maar neigen naar wat hakkerige hoempapa. Een uitbreiding van het repertoire van het kwartet met rustigere ballads zou de groep serieuzer maken. Toch is Katzenjammer een groot feest, het publiek reageert uitzinnig en heeft er na twee toegifts nog geen genoeg van. 

Katzenjammer is een fijne festivalact en onderscheidt zich van andere partyfolkbands door het feit dat het dames zijn die allevier ook zeer muzikaal blijken. Katzenjammer is theatraal, en dat is ook de kracht van dit viertal; gewoon lekker door party‘en dus! 

Gezien: Unni Wilhelmsen en Katzenjammer. Mezz, zondag 24 april 2011. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda