De Spaanse Kraag - zaterdag '10

Hilton Dive, Witness The Fall, Evolve en Otis

Redactie 3VOOR12/Breda ,

Met Hilton Dive, Witness The Fall, Evolve en Otis brengt de Spaanse Kraag op zaterdag hard muzikaal geweld van dichtbij, in je gezicht. Hoe hard en bruut het was, lees en zie je in dit verslag.

Hilton Dive, Witness The Fall, Evolve en Otis

Hilton Dive

Omschrijving
Het Bredase Hilton Dive tapt uit diverse metalen vaatjes, van trashmetal tot metalcore en postmetal. Hun nummers zitten dan ook vol tempowisselingen en zijn soms uitgesponnen, dan weer hard en snel. De rauwe stot van frontman Pim van Zuilen zit trouwens in de familie: zusje Fleur is zangeres van all girl garagerockband The Patsy’s.

Plus
Ja, toch weer die strot van Van Zuilen. Wat een groots geluid! En compleet in overstemming met hoe groot de beste man in levende lijve is. Het is dat je hoort welke sound die gitaar in zijn handen voortbrengt, anders had je nog kunnen denken dat het zo’n kleine variant van de Intertoys is waar je neefje van zes mee rondloopt. Kortom, Hilton Dive beschikt over een hele sterke frontman die de show draagt. Maar ook de overige leden van Hilton Dive verdienen een pluim. Solide muzikanten, solide sound.

Min
Hiton Dive lijkt aan het eind van de pubertijd te zijn aangekomen en een geluid te hebben gevonden waar ze zich goed bij voelt. Een progressief geluid a la Mastodon, maar dan met meer trash-invloeden. En toch heeft Hilton Dive nog niet helemaal een eigen smoel, onder meer omdat er niet veel variatie te vinden is tussen de nummers onderling. Maar ach, eigenlijk deert dat helemaal niet.

Conclusie
Hilton Dive is er klaar voor om uit te vliegen, om het veilige Bredase nest te verlaten. Het optreden in de Spaanse Kraag van vandaag toont dat de band in de juiste setting in staat is om het publiek voor zich te winnen en de status van local te overstijgen.

Cijfer: 8+
(PS)

Witness the Fall

Omschrijving
Metalcore met punky-invloeden, een hoop power en geschreeuw maar stiekem ook vrolijk dansjes.

Plus
Witness the Fall is hard, en niet te zuinig. De band blaast De Spaanse Kraag omver, razendsnelle drums met veel base en een flinke pit vooraan (beter gezegd, de halve Spaanse Kraag). De vrolijk rondspringende gitarist compenseert het beeld van het agressief rondspringende publiek.

Min
Cliché ten top maar Witness the Fall is een band waar je van moet houden, daarnaast moeten vooral je oren bestand zijn tegen zoveel muzikaal geweld. En erg jammer dat er een wat penetrante Dixielucht in de Spaanse Kraag hangt.

Conclusie
Helemaal niets mis mee, hard maar ook erg gezellig. Oordopjes in, neus dicht en rondspringen maar!

Cijfer
7,5
(LR)

Evolve

Omschrijving
Evolve won in 2008 de Aardschok Metalbash met hun hard rockende mix van metalcore en trashmetal met melodieuze, maar knalharde refreinen. Zanger Pieter Verpaalen was frontman bij Textures ten tijde van ‘Polars’, dus dat schept verwachtingen!

Plus
Van begin tot einde is het beuken met Evolve, precies wat je wilt in de Spaanse Kraag. Evolve beschikt over technisch sterke muzikanten die duidelijk al de nodige podiumervaring hebben. De drummer weet uitstekend om te gaan met dubbele bass en zanger Verpaalen brult schijnbaar moeiteloos de hele tent de pit in. Wat wil een metalfan nog meer?

Min
Afwisseling! Na een kwartier er lustig op headbangen bekruipt je langzaam het gevoel dat je in een draaimolen bent beland waarbij je telkens weer dezelfde punten voorbij zoeft. Evolve kent de peilers van trashcore maar al te goed, maar wanneer de flageoletten je in elk nummer om de oren vliegen, komt dit de sound niet meer ten goede. Daarbij zijn sommige songs gewoonweg te lang. Evolve mag dan wel strak en hard zijn, de nummers zijn niet spannend genoeg om meer dan drie minuten in beslag te nemen.

Conclusie
Voor wie simpelweg de trilhaartjes in z’n oren wil afbranden of zich een ongeluk wil stampen in de pit, blijft Evolve tot aan het einde van de show een schot in de roos. Maar wie geboeid wil worden door een spannende set, is na een minuut of twintig wel weer uitgekeken bij Evolve. 

Cijfer
7
(PS)

Otis

Omschrijving
Snoeihard, knetterstrak en keigoed. Als er één band geschikt is om de Spaanse Kraag op de eerste dag van Breda Barst 2010 af te sluiten, dan is het Otis wel.

Plus
Otis staat als een huis, met hun harde maar strakke gitaarspel weten ze een, uit z'n voegen barstende, Spaanse Kraag tot een warm en zweterig hol te transformeren. De van de PA af duikende crowdsurfer maakt het gevoel helemaal compleet.

Min
Lichtelijk onverstaanbare teksten, maar doet het er toe?

Conclusie
Of je er van houdt of niet, met veel optredens in binnen- én buitenland is het wel duidelijk dat Otis nog steeds goed bezig is.

Cijfer
8
(CF)

Redactie 3VOOR12/Breda
Teksten: Pien van der Steen, Lisa Ruskus en Christopher Freudenberg
Foto's: Robbert Nijs, Ilse Zwakke en Martijn Stadhouders