Barst tipt Barst: De top 3 van Selçuk Akinci

Pien van der Steen ,

In de voorbeschouwing op Breda Barst laat 3VOOR12/Breda de organisatie van het festival aan het woord om hun tips voor komend weekend te geven. Wanneer vervolgens een 'oudgediende' als Selçuk Akinci - sinds oprichting actief bij Breda Barst en fractievoorzitter van Groen Links in de Bredase gemeenteraad - zijn zegje doet, valt daar weinig aan toe te voegen.

"Komend weekeinde is de vijftiende editie van Breda Barst en het is voor mij ook de vijftiende keer dat ik als vrijwilliger mee mag werken aan dat feestje. De laatste jaren is dat vooral als lid van de decor-groep die ervoor zorgt dat het park en vooral het Beats-terrein een beetje leuk zijn aangekleed. Breda Barst begon dan ooit met alleen een podium en een bar - die tijd hebben we ver achter ons gelaten. En op de festivaldagen zelf draai ik traditioneel een late bardienst."

"Het samenstellen van een festival top 3 is natuurlijk een volstrekt onmogelijke en zelfs onverantwoorde bezigheid. Wat mij betreft is Breda Barst al jaren lang van de eerste noten op zaterdagmiddag tot de laatste, wegebbende klanken op zondagavond iets voor elf volledig de moeite waard. En elk jaar wordt mijn platencollectie wel weer uitgebreid met een aantal albums van bands die de programmacommissie al wel, maar ikzelf nog niet had ontdekt. Of koop ik bij de voorronden een demo-cd van een band die eigenlijk rechtstreeks geboekt had kunnen en moeten worden."

"Desondanks ook van mijn hand een top drie, die voor een deel bestaat uit oude - zelfs wel heel oude - bekenden:"

Dog Eat Dog

"Het was 1994, ik was zestien en op de radio klonk 'No Fronts' van Dog Eat Dog. En in mijn herinnering stonden ze dat jaar - maar het kan goed een jaar later geweest zijn - op Mundial in Tilburg. In die dagen was het nog volstrekt normaal om crowdsurfend in de richting van het podium gestuwd te worden zonder vervolgens door de bewaking afgevoerd te worden en ik meen me te herinneren dat een vriend van mij een blauw oog overhield aan de stalen neus van een legerkist die hij geheel per ongeluk in zijn gezicht kreeg. Hoe dan ook, het publiek sprong tijdens de set ritmisch op en neer en de saxonfoonklanken van de Amerikanen. Tot op de dag van vandaag klinkt 'All Boro Kings' als een frisse, eerlijke plaat. Maar waarom ik ze in 2010 nog een keer wil horen spelen? Eigenlijk gewoon om te kijken of ze het nog kunnen. De bandleden moeten inmiddels ver in de veertig zijn en de vraag doet zich op of hun soms bozige teksten nog net zo authentiek klinken als toen. Indien ja, surf vooral even over het publiek, zou ik zeggen."

Dog eat Dog zien op Breda Barst? Dat kan op zaterdag 18 september om 18:10 op het Amstel podium.

Absynthe Minded
"Mag je bands die al vaker op de grasmat van het Valkenberg hebben gestaan al meteen oude vrienden noemen? Of zijn het goede bekenden? Hoe het ook zij, Absynthe Minded maakt elke keer weer een geweldige indruk wanneer ik ze hoor spelen. Of dat nu in Breda is of op één van de vele festivals die onze Zuiderburen jaarlijks organiseren. Verwacht geen hemelbestormend gekrijs uit overversterkte gitaren of te lange en vermoeiende solo's van drummers met een te groot ego. Verwacht wel mooie, intelligente popliedjes, al dan niet op smaak gebracht met een pintje of een hijs van een jointje. Of, geheel in stijl, met een glas absint natuurlijk. Waarmee ik - daar het niet aan de festivaltoog te verkrijgen is - geheel niet wil impliceren dat bezoekers dat voor de gelegenheid maar even het park in moeten proberen te smokkelen."

Absynthe Minded zien op Breda Barst?
Dat kan zondag 19 september om 16:10 op het Amstel podium.

The Fuse

"Noem me een rare kwibus, maar ik kan vrolijke, milde popliedjes gedragen door een ietwat hoog afgeknepen mannenstem soms best wel waarderen. En ik vermoed dat op zondag om tien over vijf zo'n moment aanbreekt als de Engelse band The Fuse op het Avans-podium staat. Ik zeg er meteen eerlijk bij: ik kende de band nauwelijks, heb er geen platen van en heb ze voor de gelegenheid slechts op hun MySpace-kanaal beluisterd. Voor mij was dat genoeg aanleiding om dat op Breda Barst nog eens goed over te doen. Al is het maar om me op quasi-boeddhistische wijze op te laden voor de late dienst achter de bar van het hiphop-podium waar ik na dat optreden voor sta ingepland."

The Fuse zien op Breda Barst? Dat kan zondag 19 september om 17:10 op het Avans podium.

Breda Barst vindt plaats op 18 en 19 september 2010 in het Valkenbergpark in Breda.