Barst tip Barst: De top 3 van Jurgen Blommaert

Pien van der Steen ,

Wat is een voorbeschouwing op een festival zonder de tips van het hoofd programmering? In de laatste ‘Barst tipt Barst’ is het woord aan Jurgen Blommaert, dé man achter de programmering van Breda Barst.

Wat is een voorbeschouwing op een festival zonder de tips van het hoofd programmering? In de laatste ‘Barst tipt Barst’ is het woord aan Jurgen Blommaert, dé man achter de programmering van Breda Barst.

Naast Breda Barst is Jurgen al zestien jaar actief als programmeur en voorzitter van Stichting Rhythm & Blues Breda. De tips van Jurgen op een rijtje:

The Brew

"Mijn betrokkenheid bij Breda Barst is begonnen toen ik werd gevraagd om vanuit Stichting Rhythm & Blues Breda een bijdrage te leveren aan de programmering van Breda Barst. Door de jaren heen heb ik dan ook ‘aparte’ en afwijkende blues kunnen boeken op het festival. De laatste jaren werk ik als hoofd programmering voor Breda Barst en is de blues helaas wat op meer de achtergrond komen te staan omdat er zoveel aanbod is. Toch staat de blues niet stil, zoals wordt bewezen door bands als de Black Keys en in Nederland bijvoorbeeld DeWolff. In dat genre valt ook de Engelse band The Brew, blues met een knipoog naar de jaren ’70 en ’80. Op het vasteland nog redelijk onbekend, maar dat gaat niet lang meer duren nu de kwaliteiten van deze band steeds meer worden ontdekt. Vorig jaar stond de band nog in het Mezz-Café, maar dit podium zijn ze nu al lang ontgroeid. Ik heb ze zelf nooit live gezien maar de verhalen beloven veel goeds!"

The Brew zien op Breda Barst? Dat kan op zondag 19 september om 20:40 op het Avans Podium
.

The Pineapple Thief
"Ook The Pineapple Thief heb ik nog nooit live gezien en ook hier ga ik af op verhalen. Hoewel mijn muzieksmaak breed is, hebben progrockbands voor mij altijd een streepje voor, zeker als men combinaties maakt met andere stijlen. The Pineapple Thief is zo’n band, met invloeden van Pink Floyd en referenties aan hedendaagse acts als bijvoorbeeld Radiohead, Elbow en zelfs Sigur Ros. De band bestaat al jaren, maar optreden doen ze nog niet zo lang en ze zijn niet vaak te zien in Nederland. Voor mij is dit daarmee het schoolvoorbeeld van een band die op Breda Barst moet staan. The Pineapple Thief heeft ons te kennen gegeven ‘uit te pakken’ op Breda Barst, dus ik ben benieuwd…"

The Pineapple Thief zien op Breda Barst? Dat kan op zaterdag 18 september om 20:10 op het Amstel podium.

Gruppo Sportivo
"De laatste jaren is de line-up van Breda Barst enigzins veranderd, onder meer dankzij mijn inbreng om ook een wat oudere doelgroep bij het festival te betrekken. Enkele jaren hebben we daarom bewust een goede tribute-band geboekt, maar dat geeft altijd stof tot discussie. Moet dat nu wel of niet? Breda Barst heeft namelijk altijd gezegd: geen coverwerk. Met Gruppo Sportivo is dit probleem simpel opgelost. Bovendien timmert deze band nog steeds aan de weg (opgericht in 1976!) en we hebben al heel wat toffe reacties gehad over deze boeking. Wedden dat iedereen weer mee gaat blèren met de vele hits van toen? Laat die Hans Vandenburg maar schuiven; hij staat er nog steeds, en hoe!"

Gruppo Sportivo zien op Breda Barst? Dat kan op zondag 19 september om 17:55 op het Amstel podium.

Breda Barst vindt plaats op 18 en 19 september 2010 in het Valkenbergpark in Breda.